U petak, 22. ožujka 2019. pridružite nam se na "Ozaljskom akvarelu stiha III", trećoj ovogodišnjoj večeri poezije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj. Naziv "Ozaljski akvarel stiha" ovaj put nosi još snažnije značenje jer u ožujku u Ozlju obilježavamo Mjesec Slave Raškaj te ovo pjesničko druženje održavamo u čast našoj velikoj slikarici. Osim toga, dan ranije službeno počinje proljeće, a obilježava se i Svjetski dan poezije. Posebni gosti na trećem "Ozaljskom akvarelu stiha" bit će pjesnici Sonja Kušec i Abdulah Bećirević Alija koji će uz stihove izvesti i glazbene točke. Moderator zbivanja još će jednom biti ozaljski pjesnik Marijan Lončarić, a svakako pozivamo i sve druge pjesnike koji će u tijeku ovog druženja imati priliku predstaviti svoju poeziju. Naravno, ljubitelji poezije koji žele "samo slušati" također su dobrodošli. Veselimo se vašem dolasku!

Više informacija o našim gostima:

Sonja Kušec rođena je u Zagrebu. Nakon završetka klasične gimnazije i srednje glazbene škole (flauta) upisuje Prirodoslovno matematički fakultet i stječe zvanje profesora matematike. Od 1985. radi kao profesorica matematike na srednjoj školi. Pisanje poezije dio je njezina života od djetinjstva i rane mladosti, no tek u zrelim godinama poželjela je sa svojim pjesmama, a kasnije i pričama, izaći u javnost. Intenzivnije počinje pisati tek nakon izdanja svoje prve zbirke poezije pod nazivom "Osni presjek" 2008. godine. 2019. izlazi njezina druga knjiga pjesama i kratkih priča pod naslovom "Pjevam i pričam". Velik se broj njezinih pjesama i priča nalazi u skupnim zbirkama, a objavljivane su i na internetu. Sonja Kušec sudjelovala je i na nekoliko poetskih i proznih natječaja, a pritom posebno valja istaknuti pohvalu za pjesmu "Kruška" na natječaju Gradske knjižnice Solin za najljepšu pjesmu 2015., treću nagradu na međunarodnom pjesničkom natječaju "Panonski galeb" 2016., te srebrnu bravuru na splitskom "Pričiginu" 2012.

Abdulah Bećirević Alija rođen je u Podzvizdu kraj Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini. 1971. godine odlazi na školovanje u Zagreb. Nakon srednje škole zapošljava se u današnjem URIHO-u, a 1991. kao dragovoljac hrvatske vojske odlazi na ratišta diljem domovine. Razvojačen je 1993. godine i tada se vraća na svoje radno mjesto. Danas je Abdulah umirovljeni hrvatski časnik i živi u Zagrebu. Posljednje četiri godine piše poeziju. 2017. godine izdao je knjigu poezije "Po sevdahu pomalo mirišem", a već planira i sljedeću.

 

U petak, 15. ožujka 2019. u Gradskoj knjižnici Ozalj održano je predavanje "Narav države: Država kao umjetničko djelo". Predavanje su održali studenti četvrte godine filozofije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Jakov Erdeljac i Tomislav Dretar. U sklopu predavanja ovi su iznimno vrijedni i nadareni studenti predstavili svoj rad "Narav države: Država kao umjetničko djelo" koji je izrađen Osjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom nasl. doc. dr. sc. Gorana Sunajka i doc. dr. sc. Marije Selak te nagrađen Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2017./2018.
Jakov Erdeljac i Tomislav Dretar uspješno su predstavili jezgru vrlo kompleksnog rada te su kroz predavanje objasnili zašto je država umjetno biće umjetne naravi, raspravili o važnosti prava, tradicije i kulture za državu te prodiskutirali o pitanju egzistencije i budućnosti države. Nakon predavanja, Jakov i Tomislav odgovorili su na pitanja prisutnih i otkrili da proširuju rad "Narav države: Država kao umjetničko djelo" te da ga planiraju objaviti u obliku knjige. Naravno, želimo im pritom puno uspjeha. Najljepše zahvaljujemo Jakovu Erdeljcu i Tomislavu Dretaru na izvrsnom predavanju, a svim posjetiteljima zahvaljujemo što su se "odvažili" poslušati jedno ovako zahtjevno, ali vrlo zanimljivo izlaganje.
Na priloženoj fotografiji zahvaljujemo Dariju Markolinu.

 

 

U ožujku u Ozlju obilježavamo "Mjesec Slave Raškaj", a u slavljenju lika i djela velike ozaljske slikarice pridružili su nam se mališani iz Dječjeg vrtića Bukovac u Zagrebu. Uz vodstvo svojih odgajateljica, skupine "Leptirići" i "Mali likovnjaci" iz DV-a Bukovac pripremile su izložbu "U salonima Zrinskih i Raškajevh". Radi se o nizu izvrsnih malih umjetničkih djela: tu su portreti Zrinskih, Frankopana i Slave Raškaj te mrtve prirode, pejzaži i portreti po uzoru na Slavina velika djela. Izložba će u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj gostovati kroz cijeli "Mjesec Slave Raškaj", od 1. do 31. ožujka 2019.

Posjetite u ožujku ozaljsku knjižnicu te razgledajte ovu prelijepu dječju izložbu.

Najljepše zahvaljujemo talentiranim malim slikarima na izvrsnim radovima, a ravnateljici DV-a Bukovac Gordani Lukačić i odgajateljici Snježani Osić-Sadžak puno hvala na organizaciji izložbe.

 

Ponedjeljak, 25 Veljača 2019 11:09

Večer poezije "Ozaljski akvarel stiha II"

U petak, 22. veljače 2019. u Gradskoj knjižnici Ozalj održana je druga večer poezije pod nazivom "Ozaljski akvarel stiha II". Pjesničko je druženje još jednom vodio ozaljski pjesnik Marijan Lončarić, a kao posebni gosti nastupili su "Kiš-Kiš": Ivanka Blažević Kiš i Milko Kiš. Pjesnikinja, književnica, ilustratorica i knjižničarka Ivanka Blažević Kiš upoznala je okupljene s nizom svojih pjesama, s posebnim naglaskom na one iz njezine prošlogodišnje zbirke "Moja žena piše dobre stihove". Milko "Deda" Kiš, kantautor i pjesnik, klavijaturist Hladnog piva i voditelj pjesničko-glazbene tribine "Preludiranje" na brodu Brazil u Zagrebu, u Ozlju je uz gitaru, usnu harmoniku i klavijature izveo niz svojih pjesama te najavio svoju prvu zbirku pjesama – "Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada".

U drugom dijelu večeri mikrofon je bio otvoren za sve pjesnike koji su htjeli predstaviti svoje stihove. Priliku su sjajno iskoristili Kata Kiršić Vuković, Davor Goršćak (uz malu pomoć Ivanke Blažević Kiš) Mihael Arčon, Barbara Baždarić, Bogdan Bunić, Zvonimir Friganović i Marijan Lončarić, a lijepa je večer zaključena i zaokružena ponovnim nastupima Ivanke Blažević Kiš i Milka Kiša. Na predivnom druženju zahvaljujemo svim pjesnicima i posjetiteljima, a posebno moderatoru Marijanu Lončariću i sjajnim gostima "Kiš-Kiš".

Fotografije s druge ozaljske večeri poezije pogledajte na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj.

Treći "Ozaljski akvarel stiha" pripremamo za petak, 22. ožujka 2019. Više detalja donosimo uskoro.

U četvrtak, 21. veljače 2019. u Gradskoj knjižnici Ozalj održan je seminar Hrana kao izvor tegoba, ali i rješenje koji su pripremili DanSanFit – fitness treneri i nutricionisti Sanja Gradištanac i Danijel Zorec. Okupljeni posjetitelji od Sanje Gradištanac dobili su mnoštvo korisnih informacija o zdravoj prehrani i zdravom načinu života: o zdravim i nezdravim namirnicama, opasnostima određenih dijeta, glikemijskom indeksu hrane, važnosti uravnotežene prehrane, optimalnom broju obroka, značaju vitamina… Ukratko, bilo je to opsežno predavanje obogaćeno nizom praktičnih savjeta za poboljšanje prehrane i kvalitete života općenito. Posjetiteljima seminara zahvaljujemo na dolasku u iznimno velikom broju, a Sanji i Danijelu hvala na zanimljivom, dinamičnom i nadasve korisnom predavanju.

Stranica 1 od 18