Četvrtak, 30 Srpanj 2020 15:40

Obavijest

 

Poštovani korisnici,

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj neće raditi od četvrtka, 6. kolovoza 2020. do petka, 15. kolovoza 2020.

Rok za povrat posuđenih knjiga produžen je u skladu s prethodnom obavijesti.

Hvala na razumijevanju.

 

U četvrtak, 2. srpnja 2020. u ozaljskoj je knjižnici održan kviz posvećen slikarstvu i pop kulturi. Kviz je trebao biti održan još u ožujku, Mjesecu Slave Raškaj, ali koronavirus poremetio je taj plan. Tijekom vrhunca pandemije tješili smo se online knjižničnim kvizovima, a s nekoliko mjeseci zakašnjenja napokon je stigla prilika i za pravo kvizaško druženje u knjižnici. Kviz su pripremili i vodili Marino Bakarić i Maja Bošnjak. Akademski slikar Marino ispitao je znanje sudionika iz područja slikarstva, a Majin je segment bio posvećen filmovima, glazbi, modi itd. Na ovom izdanju kviza u knjižnici snage je odmjerilo pet timova i svi su pokazali izvrsno znanje: Strangerthingzići, Generacija Y, Mrzim knjige, Posvuduše Druge i Menka. U prvom, slikarskom dijelu kviza na vrh rang liste zasjeli su timovi Generacija Y i Menka, ali u drugom su dijelu veterani Mrzim knjige prikupili najviše bodova te uspjeli osigurati ukupnu pobjedu. Čestitke pobjednicima, hvala sastavljačima pitanja na izvrsnom kvizu i hvala svim sudionicima na dolasku i ugodnom druženju!

U četvrtak, 2. srpnja 2020. u 19 sati u Gradskoj knjižnici Ozalj čeka vas izvrstan i izazovan kviz! Uz niz zanimljivih slikarskih i pop-kulturnih pitanja trebali smo se zabaviti još u ožujku, Mjesecu Slave Raškaj, ali kviz smo tada morali otkazati zbog epidemije koronavirusa. Nova prilika za kvizaško druženje smiješi nam se u četvrtak - naravno, uz poštivanje mjera sprečavanja širenja bolesti COVID-19.

Dio kviza posvetit ćemo slikarstvu i umjetnosti u čast Slavi Raškaj, našoj dragoj velikoj slikarici, a ostala pitanja bavit će se filmom, glazbom, književnošću, modom i drugim temama iz popularne kulture.

Slikarsko-umjetnički segment kviza osmislio je akademski slikar i redovit ozaljski kvizaš Marino Bakarić, a pitanja posvećena pop kulturi pripremila je Maja Bošnjak, kvizašica koja je u nekoliko navrata osvajala visoka mjesta na ozaljskim knjižničnim kvizovima.

Ulaz je slobodan, kotizacije nema, a nagrade za najuspješnije timove su slatke. Okupite stoga ekipu od dva do četiri člana (ili dođite sami pa se nekome “prikrpajte”), zabavite moždane stanice i pokažite svoje znanje o umjetnosti i popularnoj kulturi.

Molimo ekipe koje žele sudjelovati da nam se najave putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem poruke na Facebook stranici Gradske knjižnice Ozalj.

U četvrtak, 25. lipnja 2020. u Gradskoj knjižnici Ozalj održana je promocija zbirke pjesama "Perom i Kistom" slikarice i pjesnikinje Mire Marković Mikoć. Autorica je predstavila svoju jedinstvenu brajsku poeziju, a u predstavljanju knjige pomogla joj je i pjesnikinja Marija Antć Vračar koja je prihvatila izazov izražajnog čitanja brajskog govora. Predstavljanje zbirke pjesama "Perom i kistom" upotpunili su glazbeni nastupi učenika Područnog odjela Ozalj Glazbene škole Karlovac koji su nam se ovaj put pridružili putem videosnimke. Učenike su pripremile profesorice Marina Muić i Melita Mataković Rožić. Najljepše zahvaljujemo gospođi Marković Mikoć na gostovanju u ozaljskoj knjižnici, hvala učenicima i profesoricama PO Ozalj Glazbene škole Karlovac na zvonkoj radosti i puno hvala ljubiteljima poezije na dolasku i druženju!

Pridružite nam se u Gradskoj knjižnici Ozalj u četvrtak, 25. lipnja 2020. u 19 sati na predstavljanju zbirke poezije "Perom i kistom" pjesnikinje i slikarice Mire Marković Mikoć. Riječ je o posebno zanimljivoj zbirci jer se autorica u pisanju svoje poezije služi jedinstvenim brajskim govorom.

Mira Marković Mikoć slikarstvom i poezijom bavi se od ranog djetinjstva. Posebno je likovno aktivna od 60-tih godina, a u literarnom svijetu sudjeluje kao ilustratorica u nekoliko knjiga. Potom počinje intenzivnije pisati poeziju i njezine su pjesme objavljene u mnogim zajedničkim zbornicima. Kroz taj rad u autorice se javlja potreba da opiše svoj život i život svoje djece poezijom na brajskom izričaju. Sa željom da njezini unuci čuvaju kulturni i jezični izričaj svojih djedova, u svojoj prvoj zbirci "Kaj da vam povim?" opisuje život i običaje brajskog podneblja (Ribnik, Ozalj, Jarče Polje, Netretić), a specifičan brajski govor koristi i pri sastavljanju pjesama sabranih u novoj zbirci, "Perom i Kistom".

Knjigu "Perom i kistom" predstavit će autorica Mira Marković Mikoć i književnik i novinar Željko Krznarić.

Nakon dugog razdoblja bez ikakvih javnih okupljanja uslijed mjera sprečavanja širenja bolesti COVID-19, posebno se veselimo večeri poezije s Mirom Marković Mikoć. Nadamo se da ćete nam se pridružiti i tako uveličati dugoočekivani povratak književnih druženja u Gradskoj knjižnici Ozalj. Dragi pjesnici i ljubitelji poezije, radujemo se vašem dolasku!

Stranica 1 od 29