U petak, 23. srpnja 2021. održan je drugi književni susret u sklopu programa "Čaj s Edom". Program je započeo u listopadu kad je Sven Popović u Ozlju ugostio pjesnika Tomislava Domovića, a ovaj je put na molbu organizatora programa, Gradske knjižnice Ozalj, uloga posebnog gosta pripala Svenovu ocu, piscu Edi Popoviću (po kojem program, naravno, nosi naziv). Književni susret smjestili smo u Dnevni boravak na rijeci Kupi, na Gradskom kupalištu Ozalj. U idiličnom ambijentu pod zelenim krošnjama i uz žubor Kupe, Sven je Edu temeljito "ispitao" o njegovu književnom stvaralaštvu - od prve zbirke priča "Ponoćni boogie" iz 1987. do nedavno objavljenog romana "Kako sam brojio ružičaste robote". Između ostalog, Edo nam je na Svenov poticaj otkrio i detalje svoje ljubavi prema prirodi, govorio je o bolestima s kojima se suočio, a dotaknuo se i aktivizma. Također, otkrio nam je kako je pisanje često mukotrpan i zahtjevan posao te kako više uživa u, primjerice, košnji trave nego u tipkanju tekstova. Sven je Edine odgovore na skali do deset duhovito ocijenio uglavnom šesticama, sedmicama i osmicama. Pisci su odgovorili i na nekoliko pitanja iz publike, Sven je najavio svoj sljedeći roman, "Mali i Levijatan" (koji s nestrpljenjem iščekujemo), a Edo nam je za kraj pročitao kratak, ali snažan ulomak iz novog romana "Kako sam brojio ružičaste robote".

Bila je to zaista posebna književna večer i od srca zahvaljujemo Edi i Svenu na gostovanju u Ozlju. Domaćini Restoran Žganjer i Izvan fokusa, puno hvala što ste omogućili da sjajni Dnevni boravak na rijeci Kupi posluži kao savršeno mjesto za književni susret. Naravno, hvala svim dragim gostima koji su nam se pridružili. Za sve koji nisu mogli doći spremamo snimku susreta - pratite nas, objavit ćemo video u kolovozu. Također, do kraja godine čekaju nas još dva Čaja s Edom - više detalja uskoro.

Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Sven Popović i Edo Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa nagrađivani je grafički dizajner Martin Peranović.

Fotografije sa susreta pogledajte na Facebook stranici Gradske knjižnice Ozalj.

Petak, 23 Srpanj 2021 11:32

OBAVIJEST: Ljetno radno vrijeme

U razdoblju od 24. srpnja 2021. do 14. kolovoza 2021. Gradska knjižnica Ozalj radit će od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati. Knjižnica neće raditi subotom i nedjeljom.

16 kolovoza 2021. nastavljamo s uobičajenim radnim vremenom.

Hvala na razumijevanju!

Srijeda, 21 Srpanj 2021 10:34

Moje drago serce 2021.: Nagrađene priče

Pročitajte tri najuspješnije priče na ovogodišnjem međunarodnom književnom natječaju "Moje drago serce". Nagradu "Stjepko Težak" ove su godine osvojili Dunja Tokić, Dragan Mitić i Marko Štrok. Članovi povjerenstva za vrednovanje priča, Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović, odabrali su tri najbolje priče, a još je sedam priča posebno pohvaljeno. Sve nagrađene i pohvaljene priče iduće ćemo godine objaviti u zbirci, a tri ovogodišnje nagrađene priče možete naći na priloženim poveznicama. Također uskoro će biti objavljene i u časopisu Republika Društva hrvatskih književnika. Uživajte u čitanju!

1. nagrada - Dunja Tokić: Ljubavna priča u akvarelu

2. nagrada - Dragan Mitić: Bez suvišnih riječi

 

Sjajnu priloženu ilustraciju poslao nam je trećenagrađeni autor Marko Štrok. Hvala!

Natječaj "Moje drago serce" u sklopu Godine čitanja organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju. Pokrovitelji natječaja su Karlovačka županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj.

 

 

Pridružite nam se u petak, 23. srpnja 2021. u 19:00 sati u Dnevnom boravku na rijeci Kupi (Gradsko kupalište Ozalj) na drugom "Čaju s Edom"! Riječ je o posebnom književnom susretu na kojem će pisac Sven Popović ugostiti svog oca, pisca Edu Popovića.
U sklopu programa "Čaj s Edom" u listopadu smo upoznali pjesnika Tomislava Domovića kojeg je u Gradskoj knjižnici Ozalj ugostio Sven Popović, a sada napokon nastavljamo književne susrete i to s oba organizatora (Edo Popović koordinira i organizira susrete, a Sven Popović moderator je pojedine književne večeri). Edo je nedavno objavio novi roman, "Kako sam brojio ružičaste robote", a Sven planira uskoro objaviti novu knjigu pa će dvojica pisaca svakako imati o čemu razgovarati.
Kako je program "Čaj s Edom" uz književnost, posvećen i prirodi, zdravlju i dobrobiti čovjeka, drugi od četiri planirana književna susreta održat ćemo uz rijeku Kupu u Dnevnom boravku na rijeci, a organiziramo ga u suradnji s timom Izvan fokusa i Restoranom Žganjer.
Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Edo Popović i Sven Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa je mladi nagrađivani grafički dizajner Martin Peranović.
U slučaju lošeg vremena, književni ćemo susret preseliti u Gradsku knjižnicu Ozalj. Držite palčeve za sunčan dan i pridružite nam se na jedinstvenoj književnoj večeri sa sjajnim gostima. Veselimo se vašem dolasku!
……..…………………………..
Edo Popović svoju je prozu predstavio 1987. zbirkom priča "Ponoćni boogie". Sljedeća je knjiga, "San žutih zmija", stigla trinaest godina kasnije, a otad je objavio niz naslova od kojih navodimo tek nekolicinu: "Izlaz Zagreb jug", "Plesačica iz Blue Bara", "Igrači", "Priručnik za hodače", "Lomljenje vjetra", "U Velebitu", "Mjesečev meridijan", "Čovjek i planina", "Zapisi iz Stranice Gornje". Nedavno je objavio novi roman "Kako sam brojio ružičaste robote" koji će predstaviti u Ozlju. Djela su mu prevedena na njemački, mađarski, engleski i slovenski.
Sven Popović diplomirao je komparativnu književnost te engleski jezik i književnost i amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Piše glazbene i književne kritike za časopise i portale. Prozu je objavljivao u Quorumu, Zarezu, Fantomu slobode, časopisu Nova riječ, časopisu Script, zborniku Record Stories, antologiji mladih prozaika Bez vrata, bez kucanja te na raznim internetskim portalima. Književni prvijenac "Nebo u kaljuži" objavio je 2015., a 2018. slijedi "Uvjerljivo drugi". Jedan je od osnivača "TKO ČITA?", programa namijenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u antologiju Best European Fiction 2017 i prevedene na engleski, njemački, poljski i rumunjski.

 

U petak, 9. srpnja 2021. u Gradskoj knjižnici Ozalj održana je promocija zbirke poezije Pjesme u vitražu pjesnikinje Mire Marković Mikoć. Autorica je recitirala svoju jedinstvenu brajsku poeziju, ali i pjesme na standardnom hrvatskom jeziku, a u predstavljanju knjige pomogli su joj i slikarica Božena Mirt i pjesnik Josip Fabina. Kao poseban glazbeni gost nastupio je majstor gitare i lutnje Danijel Jurišić koji je odsvirao dvije prekrasne kompozicije na lutnji. Pjesničkoj večeri pridružile su se i članice KUD-a "Ključ" Trg koje su čitale poeziju i predstavile aktivnosti KUD-a. Najljepše zahvaljujemo gospođi Marković Mikoć i njezinim posebnim gostima na lijepoj poetsko-glazbenoj večeri u ozaljskoj knjižnici, a svim posjetiteljima ljubiteljima poezije hvala na dolasku i ugodnom druženju.

Stranica 1 od 39