16.11.2017. u Gradskoj knjižnici Ozalj mlada pjesnikinja Anamarija Petrušić predstavila je svoje nove stihove, a profesorica Sanja Benković Marković predstavila je ovogodišnja izdanja Panonskog ljetopisa i Panonskog lista te nekoliko vezanih publikacija. 

Anamarija Petrušić, učenica 3. razreda Gimnazije Karlovac, prošle je godine objavila zbirku pjesama Jedan život, a u ozaljskoj je gradskoj knjižnici pročitala svoje novije pjesme, nastale nakon objavljivanja zbirke, te tako publici predstavila razvoj svog pjesničkog izražaja.

Profesorica Sanja Benković Marković predstavila je ovogodišnja izdanja Panonskog ljetopisa i Panonskog lista iz Panonskog instituta iz Gradišća, na kojima je surađivala kao lektorica. Panonski ljetopis ove godine u fokusu ima 500. obljetnicu Reformacije, a Panonski list donosi vijesti o važnim i zanimljivim događajima u panonskoj regiji.

Anamarijine stihove i predstavljanje Panonskog ljetopisa i Panonskog lista glazbeno je popratio Luka Kolar, mladi glazbenik iz Kamanja, koji je na klavijaturama izveo niz poznatih skladbi.

 

9.11.2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održano je predstavljanje knjige "Pučke priče iz ozaljskog kraja" - zbirke priča koje je prema kazivanju mještana zapisao Marijan Tuček, a koje se uglavnom bave nadnaravnim pojavama poput vila, vragova i vještica te njihovih susreta s "običnim smrtnicima". 
Uvodnom riječju prisutnima se obratila gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić, a "Pučke priče iz ozaljskog kraja" predstavili su urednik Marijan Tuček i profesorica Jasenka Staničić, recenzentica i lektorica knjige. Priču "Vila i babica", jednu od osam priča iz zbirke, pročitao je Krešimir Novosel, a program je bio obogaćen i nastupima brojnih učenika Glazbene škole Karlovac - Područnog odjela Ozalj čije su harmonike, violine i tamburice u knjižnici stvorile divnu atmosferu. Najljepše zahvaljujemo profesorima Glazbene škole Karlovac Kristinki Kadak, Marini Muić i Bojanu Petkoviću što su učenike pripremili za nastup u sklopu promocije "Pučkih priča iz ozaljskog kraja".

Pridružite nam se u četvrtak, 16.11.2017. u 18 sati na predstavljanju novih stihova Anamarije Petrušić te predstavljanju publikacija iz Gradišća (Austrija) Panonski ljetopis i Panonski list

Nova poezija Anamarije Petrušić, mlade pjesnikinje iz Kamanja, bit će popraćena glazbenim okvirom Luke Kolara, također iz Kamanja.
Anamarija Petrušić učenica je 3. razreda Gimnazije Karlovac, a pisanjem se bavi od 5. razreda osnovne škole. Njezine su pjesme objavljene u Modroj lasti, Malom koncilu i Panonskom ljetopisu. 2016. godine objavljena je Anamarijina prva zbirka poezije, Jedan život, koja sadrži gotovo osamdeset pjesama. Za pjesmu Zaigrani val Anamarija je osvojila nagradu natječaja Modre laste i kampa Eklate za najbolju pjesmu o moru, a velik je uspjeh ostvarila i na Međunarodnom festivalu Dječje carstvo u Banja Luci 2015. godine kad je pjesmom Duga osvojila treće mjesto u kategoriji od 5. do 8. razreda osnovne škole. 
Dođite 16.11.2017. u Gradsku knjižnicu Ozalj te podržite stvaralaštvo talentirane mlade pjesnikinje i upoznajte Panonski ljetopis i Panonski list.

 

 

Pozivamo vas da nam se pridružite u četvrtak, 9. studenoga 2017. u 18 sati na predstavljanju knjige Pučke priče iz ozaljskog kraja.

Marijan Tuček kroz dugi je niz godina prema kazivanju mještana Ozlja i okolice zapisivao narodne priče posvećene uglavnom nadnaravnim pojavama - osam takvih priča objavljeno je ove godine u zbirci Pučke priče iz ozaljskog kraja. Autorica recenzije i lektorica zbirke je profesorica Jasenka Staničić, a zbirka sadrži i pogovor Ljubice Guštin izKUD-a Vrhovac te mnoštvo ilustracija čiji su autori Mira Stepinac, Marinela Cvitak, Đurđica Gnjilac, Marino Bakarić, Gabrijela Šoštar i Elizabeta Basar.

Pučke priče iz ozaljskog kraja, zbirku nevjerojatnih priča o vilama, vješticama, vragovima i drugim fantastičnim likovima predstavit će u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj urednik Marijan Tuček i profesorica Jasenka Staničić, recenzentica i lektorica teksta knjige.

Nakon književnog susreta s Bojanom Meandžijom 16.10., književno-filmskog kviza 19.10. i predstavljanja publikacije "Zbornik: Svjedočenja i dokumenti vezani za obrambene pripreme i funkcioniranje Kriznih štabova i Narodne zaštite na području općine Ozalj 1991. godine" 3.11., predstavljanje knjige "Pučke priče i legende iz ozaljskog kraja" 9.11.2017. zaključno je događanje kojim u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj obilježavamo ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige (15.10.-15.11.2017.).

 

U petak, 3. studenoga 2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, predstavljena je publikacija Zbornik: Svjedočenja i dokumenti vezani za obrambene pripreme i funkcioniranje Kriznih štabova i Narodne zaštite na prostoru općine Ozalj 1991. godine. Prilikom promocije Zbornika uvodnim su se riječima nazočnima obratili Robert Lukač, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ozalj, i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić. Zbornik je predstavio njegov glavni urednik, publicist i brigadir Hrvatske vojske Milan Maleš, a svoj je osvrt na Zbornik dao i recenzent Stjepan Bezjak, ravnatelj i kustos Zavičajnog muzeja Ozalj. Nekoliko redaka iz recenzije profesora Marinka Marinovića, koji nažalost nije mogao prisustvovati promociji, i recenzije pokojnog dr. Vladimira Cvitanovića pročitao je Bogdan Bošnjak, ravnatelj i knjižničar Gradske knjižnice i čitaonice Ivan Belostenca Ozalj.

Nakon predstavljanja Zbornika uslijedilo je i predstavljanje knjige Kronologija prognaničke okupacije Karlovca 1991.: UNPROFOR – Političko rješavanje zatečenog stanja 1992.-1995. o kojoj su govorili recenzent Milan Maleš i autor Mijo Laić.

U Mjesecu hrvatske knjige u ozaljskoj gradskoj knjižnici preostaje još predstavljanje knjige Pučke priče iz ozaljskog kraja urednika Marijana Tučka u četvrtak, 9.11.2017. u 18 sati.

Stranica 1 od 11