Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti
Ponedjeljak, 23 Listopad 2017 12:47

Susret znanja na susretištu rijeka

U sklopu stručnog skupa "Susret znanja na susretištu rijeka", brojni školski knjižničari Republike Hrvatske posjetili su u subotu, 21. listopada 2017. Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ivana Belostenca Ozalj i Grad Ozalj. Sedmi samostalni državni stručni skup u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara pod nazivom "Susret znanja na susretištu rijeka", s temom uloge školske knjižnice u potpori prirodoslovnom području znanja, održan je 20. listopada u Karlovcu i nastavljen 21. listopada u Karlovcu, Ozlju i Ribniku. U sklopu posjeta ozaljskoj gradskoj knjižnici, školski su knjižničari iz mnogih hrvatskih škola poslušali kratko predavanje o Ivanu Belostencu i Gazofilaciju, odgovorili na nekoliko biranih pitanja s književno-filmskog kviza održanog 19. listopada (i to s vrhunskim rezultatom, valja naglasiti) te kušali poznatu "štrudlu za Guinnessa". Nakon "knjižničarskog druženja" u Gradskoj knjižnici Ozalj, sudionici stručnog skupa obišli su Munjaru i Stari grad Ozalj, a potom se zaputili u Ribnik. Iznimno nas je razveselila ova prilika za susret s tako velikim brojem knjižničara i najljepše zahvaljujemo Hrvatskoj udruzi školskih knjižničara što su Ozalj i Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ivana Belostenca uvrstili u program stručnog skupa "Susret znanja na susretištu rijeka".

Objavljeno u Novosti
Petak, 20 Listopad 2017 09:02

Književno-filmski kviz, vol. 2

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održan je 19. listopada 2017. drugi književno-filmski kviz (prvo izdanje kviza održano je u travnju 2017. povodom Noći knjige). Kroz trideset pitanja koja je sastavio knjižničar Bogdan Bošnjak, natjecatelji podijeljeni u tri tima pokazali su sjajno znanje u kategorijama književnosti, filma i glazbe. U napetoj završnici za koju je na licu mjesta dodano nekoliko pitanja kako bi se razriješio izjednačen rezultat timova "Generacijski jaz" i "Mrzim knjige", pobjedu je odnio tim provokativnog naziva "Mrzim knjige". Članovi tima "Grumpy" također su pokazali zavidnu razinu znanja te zauzeli treće mjesto. Svi su timovi dobili priznanja za sudjelovanje i ostvarene odlične rezultate, a da bi im kviz ostao u što ljepšem sjećanju kući su ponijeli i slatke nagrade poput keksa i bombonijera.

Tijekom druženja nakon završetka književno-filmskog kviza načelno je već dogovoreno i njegovo treće izdanje čijoj se realizaciji nadamo do kraja godine. Ne sumnjamo da će se dosadašnji natjecatelji ponovno odazvati pozivu, ali molimo i sve druge zainteresirane da se odvaže sudjelovati u sljedećem kvizu.

Nakon književnog susreta s Bojanom Meandžijom 16.10. i Književno-filmskog kviza 19.10., u Mjesecu hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Ozalj očekuju vas još predstavljanja knjiga "Zbornik: Svjedočenja i dokumenti vezani za obrambene pripreme i funkcioniranje Kriznih štabova i Narodne zaštite na prostoru općine Ozalj 1991. godine" (3.11. u 18h) i "Pučke priče iz ozaljskog kraja" (9.11. u 18h).

Objavljeno u Novosti

18. listopada 2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj volontirale su zaposlenice dm-drogerie markt, gospođe Sandra Palisak, Željka Štefanić i Sanja Žapčić. Vrijedne dame poravnale su sve knjige na policama te provjerile i po potrebi popravile abecedni raspored velikog broja naslova. Provevši dobar dio dana među policama s knjigama, gospođe Palisak, Štefanić i Žapčić značajno su olakšale posao knjižničara i uvelike doprinijele djelatnosti Gradske knjižnice Ozalj. Najljepše im zahvaljujemo na trudu, vremenu i ugodnom radnom druženju, a dm-u zahvaljujemo na njegovanju volonterskog rada.

 

Objavljeno u Novosti

16.10.2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2017. održan je književni susret s Bojanom Meandžijom. Spisateljica je okupljenim učenicima, nastavnicima i drugim posjetiteljima susreta predstavila svoj roman "Trči! Ne čekaj me…" koji je napisala kao šesnaestogodišnjakinja u atomskom skloništu u Karlovcu u vrijeme Domovinskog rata dok su vani neprestano odjekivale detonacije granata.
Bojana je čitala iz svog romana, razgovarala s učenicima i prenijela im brojne mudre poruke i savjete, a podijelila je s okupljenima i nekoliko svojih anegdota i doživljaja koji nisu opisani u "Trči! Ne čekaj me…". Susret je protekao u znaku vedrine i dobre volje, ali bilo je i dirljivih i sjetnih trenutaka koji su sve prisutne potaknuli na razmišljanje.
Najljepše zahvaljujemo Bojani što se odazvala pozivu u Gradsku knjižnicu Ozalj i omogućila nam sjajno druženje, a zahvaljujemo i učenicima, nastavnicama i ravnateljici OŠ „Slava Raškaj“ Ozalj na dolasku u velikom broju, zanimljivim pitanjima za spisateljicu i sudjelovanje u sjajnom književnom susretu.

Bojana Meandžija na najbolji je način otvorila Mjesec hrvatske knjige 2017. u Gradskoj knjižnici Ozalj, a tijekom listopada i studenog očekuje vas još Književno-filmski kviz (19.10. u 18h) i predstavljanja knjiga "Zbornik: Svjedočenja i dokumenti vezani za obrambene pripreme i funkcioniranje Kriznih štabova i Narodne zaštite na prostoru općine Ozalj 1991. godine" (3.11. u 18h) i "Pučke priče iz ozaljskog kraja" (9.11. u 18h).

Objavljeno u Novosti
Petak, 13 Listopad 2017 16:47

Radionica izrade fotografije, 12.10.2017.

12.10.2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održana je radionica izrade fotografije koju je vodio karlovački fotoreporter Robert Fajt. Robert je sudionike radionice upoznao s brojnim tajnama fotografije: što je blenda, čemu služe različiti objektivi, koja je razlika između širokokutnog, portretnog i teleobjektiva, što je ekspozicija... Sve to i još mnogo više saznali su na primjerima Robertovih fotografija sudionici radionice, a imali su priliku i iskušati Robertovu vrhunsku opremu.
Radionicu je organizirala Udruga za promicanje novih tehnologija Tehno OZsklopu projekta "Na njih smo ponosni". Fotografije s radionice pogledajte ovdje.
Napominjemo da je načelno već dogovorena nova radionica čiji će naglasak biti na praktičnim vježbama na terenu.

Objavljeno u Novosti