Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti
Petak, 28 Travanj 2017 12:39

Radionice Erasmus+, travanj 2017.

Tijekom travnja 2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održane su tri radionice posvećene programu Erasmus+. Radionice su vodile Martina Marušić Britvec i Stella Šimunić iz LAG-a Vallis Colapis.

14.4. zainteresirani su upoznati s temeljnim odrednicama Erasmusa+, 20.4. odrađena je simulacija razmjene mladih, a na posljednjoj radionici, 27.4., prisutni su saznali na koji im se točno način isplati sudjelovati u Erasmus+ programima i koje sve mogućnosti za mlade ti programi nude. Štoviše, neki od polaznika radionica zainteresirali su se za razmjenu u Italiji u svibnju 2017.

Više saznajte na Facebook stranici Volonterskog centra Kupa i LAG Vallis Colapis

Objavljeno u Novosti
Utorak, 25 Travanj 2017 16:17

Noć knjige 2017.

 

Nizom zanimljivih događanja, 21. i 24. travnja obilježili smo ovogodišnju Noć knjige.

U petak, 21. travnja 2017. u Gradskoj knjižnici Ozalj održana je u suradnji s Kinoklubom Karlovac filmska radionica. Pod stručnim vodstvom iskusnih članova Kinokluba Karlovac, posjetitelji su najprije poslušali predavanje o osnovama teorije filma, a zatim su se okušali i u praktičnom radu na filmu – od pisanja scenarija i podjele uloga do režije, glume, snimanja itd. Korisnici knjižnice pokazali su veliko znanje, snalažljivost i entuzijazam u svakom filmskom zadatku pa vjerujemo da će u relativno bliskoj budućnosti nastati pokoji filmski uradak u produkciji Gradske knjižnice Ozalj.

Nakon filmske radionice u knjižnici, Noć knjige preselili smo u Osnovnu školu "Slava Raškaj" Ozalj gdje su članovi dramske sekcije "Banda" KUD-a Zadobarje izveli svoje hvaljene predstave "Prigovor" i "Plan B". "Bandi" želimo sreću sa skorom izvedbom "Plana B" na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Pazinu, a Osnovnoj školi "Slava Raškaj" Ozalj najljepše zahvaljujemo na posuđenom prostoru.

U ponedjeljak, 24. travnja, u knjižnici je, u suradnji s organizatorima Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Požegi, prikazano čak 60 jednominutnih filmova s prošlogodišnjeg, 24. izdanja Festivala. Posjetitelji su komentirali filmove, a načelno je dogovorena i buduća produkcija nekoliko jednominutnih filmova u Ozlju – s ciljem uvrštenja u program požeškog festivala, naravno.

Nakon projekcije jednominutnih filmova, Noć knjige priveli smo kraju uz književno-filmski kviz. Četiri ekipe, "Grumpy", "Juicy", "Muzej" i "Ne volimo knjige", pokazale su zavidnu razinu znanja o filmskim adaptacijama književnih djela – unatoč prilično teškim pitanjima koja ćemo sljedeći put ipak mrvicu pojednostavniti. Prikupivši najveći broj bodova, na kraju su slavili članovi tima "Grumpy", ali i ostale su ekipe bile vrlo uspješne pa nema sumnje da će sljedeći kviz u knjižnici biti iznimno napet. 

Fotografije pogledajte na službenoj Facebook stranici knjižnice.

 

Objavljeno u Novosti

U petak, 31. ožujka .2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana belostenca Ozalj održano je predavanje "Pranayame i meditacija". Suzana Škugor Friganović, učiteljica joge iz udruge Umijeće življenja (Art of Living), upoznala je zainteresirane posjetitelje s osnovnim načelima meditacije i "pranayama", vježbi disanja koje pozitivno utječu na zdravlje i raspoloženje. Bilo je riječi i o drevnim indijskim medicinskim disciplinama poznatim pod zajedničkim nazivnikom "ayurveda", svi su prisutni sudjelovali u vježbi tehnike disanja zvane "mijeh", a potom i u vođenoj meditaciji. S obzirom na velik broj zainteresiranih, nadamo se da će biti prilike za ponavljanje ovakvog opuštenog i meditativnog druženja.

Objavljeno u Novosti