Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti

U petak 29. rujna 2017. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj otvorena je izložba fotografija Ivice Lajtnera "Zima sa Žumberčanima" i predstavljena fotomonografija "Utvrde i kurije Karlovačke županije" istog autora.

Fotomonografiju "Utvrde i kurije Karlovačke županije" predstavili su autor Ivica Lajtner i urednik Bernardo Pahor. Ivica Lajtner u ovoj je knjizi iz novih kutova svojom kamerom dokumentirao brojne utvrde, dvorce i kurije Karlovačke županije poput Dubovca, Modruša, Cetine, Steničnjaka i, naravno, Staroga grada Ozlja.

Nakon predstavljanja "Utvrda i kurija Karlovačke županije", otvorena je izložba fotografija "Zima sa Žumberčanima". Radi se o seriji crno-bijelih portretnih fotografija nastalih spontano i neopterećeno u zimi 2005. godine u snježnim žumberačkim selima. Izložbu fotografija službeno je otvorila gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić, a fotografije će u Gradskoj knjižnici Ozalj biti izložene do kraja listopada pa pozivamo sve zainteresirane da ih pogledaju.

Objavljeno u Novosti

 

Tijekom prve polovice rujna 2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana belostenca Ozalj bit će izloženo devet najboljih fotografija sa 10. fotografskog natječaja "Smiješak… čitajte!" koje će potom krenuti u neku drugu hrvatsku knjižnicu. Naime, ova foto-izložba putuje Hrvatskom još od 2015. godine.

Hrvatsko čitateljsko društvo uz podršku Hrvatskog fotosaveza svake godine organizira fotografski natječaj "Smiješak… čitajte!" s ciljem isticanja važnosti te pozitivne i zabavne strane čitanja i pismenosti. Ovogodišnji natječaj već je zaključen i čeka se proglašenje pobjednika, ali svi zainteresirani fotografi amateri moći će sudjelovati sljedeće godine.

U jubilarni 10. foto-natječaj 2015. godine uključilo se 48 natjecatelja svih dobi sa 110 radova. Ocjenjivačka komisija odabrala je 3 pobjedničke fotografije, a pohvalila 6 radova. Putujuća izložba najboljih fotografija realizirana je zahvaljujući financijskoj potpori Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar, a mi posebno zahvaljujemo Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" Karlovac na suradnji u organizaciji izložbe u Ozlju.

Pobjedničke radove 10. natječaja "Smiješak… čitajte!" možete vidjeti ovdje, a da biste vidjeli cijelu izložbu pozivamo vas da osobno posjetite Gradsku knjižnicu Ozalj.

 

Objavljeno u Novosti

1. rujna 2017. godine zaposlenici dm-drogerie markt, gospođa Marija Furjanić i gospodin Martin Štrok, volontirali su u sklopu volonterskog programa dm-a u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj. Radili su na poslovima stručne obrade knjižne građe lijepeći džepiće i datumnike u knjige te tako uvelike olakšali posao knjižničara i doprinijeli redovnoj djelatnosti Gradske knjižnice Ozalj. Gospođi Furjanić i gospodinu Štroku najljepše zahvaljujemo na uloženom trudu i vremenu, a dm-u zahvaljujemo na njegovanju vrijednog i korisnog volonterskog rada.

Objavljeno u Novosti