Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti
Petak, 30 Studeni 2018 17:47

Kviz "U glavnoj ulozi - žene"

U četvrtak, 29. studenoga 2018. u Gradskoj knjižnici Ozalj održan je još jedan kviz znanja. "U glavnoj ulozi - žene", tematski kviz posvećen ženama, pripremile su članice tima "Generacija Y", Maja, Valentina i Maja. Ovaj se put suočilo sedam ekipa i svi su timovi pokazali visoku razinu znanja odgovarajući na velik broj pitanja o slavnim znanstvenicama, glazbenicama, glumicama, književnicama i fatalnim ženama, ali i o poznatim fiktivnim ženskim likovima. Ekipa "Mrzim knjige!" nastavila je svoj niz uspjeha i još jednom zauzela prvo mjesto, drugo mjesto pripalo je "Strangerthingsićima" (opet u ponešto izmijenjenoj postavi), a treće mjesto osvojila je prikladno nazvana "Ženska ekipa". Čestitamo najuspješnijim timovima, "Generaciji Y" zahvaljujemo na izazovnim pitanjima i izvrsnom kvizu, a svim sudionicima zahvaljujemo na srčanom natjecanju i ugodnom druženju!

Objavljeno u Novosti

U četvrtak, 22. studenoga 2018. Anamarija Petrušić predstavila je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj svoje nove stihove, a profesorica Sanja Benković Marković predstavila je ovogodišnja izdanja Panonskog ljetopisa i Panonskog lista. Pjesme Anamarije Petrušić objavljivane su u raznim časopisima, 2016. godine objavila je zbirku pjesama Jedan život, a u ozaljskoj je knjižnici pročitala svoje nove pjesme te posjetiteljima pružila uvid u svoj pjesnički razvoj. Sanja Benković Marković predstavila je ovogodišnja izdanja Panonskog ljetopisa i Panonskog lista iz Panonskog instituta iz Gradišća. Za glazbene predahe pobrinuo se Luka Kolar koji je program obogatio s nekoliko prikladnih glazbenih izvedbi.

Objavljeno u Novosti
Srijeda, 21 Studeni 2018 10:23

Radionica "Internet of things"

U utorak, 20. studenoga 2018. održana je radionica "Internet of things" u organizaciji Udruge za promicanje novih tehonologija Tehno OZ i Hrvatskog robotičkog saveza. Gospodin Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza upoznao je polaznike radionice s osnovama rada s Raspberry Pi računalima, operativnim sustavom Raspbian i programskim alatom Node-RED. Zahvaljujemo Tehno OZ-u i Hrvatskom robotičkom savezu na organizaciji i održavanju zanimljive informatičke radionice!

Objavljeno u Novosti

U četvrtak, 15. studenoga 2018. održana je premijera kratkih filmova dječje filmske skupine Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj. U sklopu premijere prikazane su dvije reportaže složene u "Dnevnik" te pet kratkih igranih filmova. Filmska je skupina počela djelovati u travnju 2018., a njezini su članovi kroz niz radionica pripremili vrlo zanimljive filmske uratke. Reportaža "Ljetni filmski planovi" posvećena je samoj filmskoj skupini i njezinom planu rada, reportaža "Kviz Millennial Showdown" pokriva kviz znanja održan u srpnju na ozaljskom gradskom kupalištu, a kratki igrani filmovi "Prvi mačići", "Hipnoza", "Loš knjižničar!", "Vukodlak" i "Zaštitar Pero" spadaju u žanrove komedije i fantastike. Mrak i miris kokica u knjižnici pridonijeli su pravoj kino-atmosferi, a publika je smijehom i glasnim aplauzom nagradila trud malih filmaša.
Članovima filmske skupine najljepše zahvaljujemo na druženju i suradnji tijekom godine te čestitamo na nizu simpatičnih kratkih filmskih uradaka. S obzirom na talent koji su demonstrirali i trud koji su uložili u rad filmske skupine, ne bi nas začudilo da netko od njih jednog dana ostvari zapaženu karijeru u svijetu filma. Naravno, od srca zahvaljujemo svima koji su došli na filmsku večer u Gradsku knjižnicu Ozalj podržati rad malih filmskih stvaralaca!

Objavljeno u Novosti

U utorak, 6. studenoga 2018. u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu predstavljena je knjiga "Gartlic ljubavi: 40 najljepših ljubavnih priča iz Ozlja". "Gartlic ljubavi" zbirka je kratkih priča koje su od 2014. do 2017. godine na književnom natječaju "Moje drago serce" osvojile nagradu "Stjepko Težak" ili posebne pohvale stručnog povjerenstva za vrednovanje priča. Knjigu su u DHK predstavili književnica Julijana Matanović, književnik i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović te sveučilišna profesorica Dubravka Težak. Ulomke iz nagrađenih priča objavljenih u zbirci pročitao je kazališni, filmski i televizijski glumac Zoran Pribičević, a sjajne glazbene točke izveli su ozaljski bariton Leon Košavić i profesorica Lana Bradić. Predstavljanju knjige na jedan su način nazočili i Katarina i Petar Zrinski koje su pomoću kostima iz KUD-a "Katarina Zrinski" Ozalj utjelovili Lea Lipšinić i Stjepan Bezjak, ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj.

Svečanim predstavljanjem "Gartlica ljubavi" u DHK u Zagrebu, u prelijepoj atmosferi uz velik broj gostiju na najljepši je mogući način obilježen ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, a prve četiri godine natječaja "Moje drago serce" dobile su divan zaključak.

Najljepše zahvaljujemo svim posjetiteljima na dolasku, posebno autorima priča sabranih u "Gartlicu ljubavi" koji su prisustvovali u velikom broju. Naravno, svim autorima zastupljenima u "Gartlicu ljubavi" od srca zahvaljujemo na njihovim sjajnim pričama. Veliko hvala svima koji su sudjelovali u pripremi knjige, kao i svima uključenim u njezinu zagrebačku promociju. Zahvaljujemo svim medijima koji su popratili ovaj događaj, a posebno hvala Društvu hrvatskih književnika na ustupanju prostora.

Više fotografija s predstavljanja Gartlica ljubavi možete vidjeti na Facebook stranici Gradske knjižnice Ozalj.

Objavljeno u Novosti