Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti
Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 13:37

Kava s Bachom, 23. ožujka 2019.

I ove smo godine popili "Kavu s Bachom". U subotu, 23. ožujka 2019. pridružili smo se Glazbenoj školi Karlovac u obilježavanju 334. rođendana velikog skladatelja J. S. Bacha. Obrade poznatih Bachovih kompozicija i predavanja posvećena životu i radu čuvenog skladatelja pogledali smo u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj putem live streama na mrežnim stranicama Glazbene škole Karlovac.

 

Objavljeno u Novosti
Subota, 23 Ožujak 2019 14:24

Ozaljski akvarel stiha III

 

U petak, 22. ožujka 2019. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održan je "Ozaljski akvarel stiha III", još jedna sjajna večer poezije. Ožujak je u Ozlju Mjesec Slave Raškaj, netom nam je stiglo proljeće, a 21. ožujka slavi se Svjetski dan poezije – uistinu pregršt razloga za lijepo i veselo pjesničko druženje.
Posebni gosti na trećoj inačici "Ozaljskog akvarela stiha" bili su Sonja Kušec i Abdulah Bećirević Alija. Gospođa Kušec predstavila je niz pjesama iz svoje nove zbirke "Pjevam i pričam", a gospodin Bećirević recitirao je pjesme iz svoje zbirke "Po sevdahu pomalo mirišem" iz 2017. te nekoliko pjesama koje će sabrati u budućoj, drugoj zbirci. Karizmatični gosti izveli su i nekoliko glazbenih točaka uz nježne note flaute gospođe Kušec i moćan vokal gospodina Bećirevića, a na trenutke su im se u sevdahu pridružili i glasovi posjetitelja knjižnice.
Uz posebne goste, na "Ozaljskom akvarelu stiha III" svoju su poeziju predstavili i mnogi drugi okupljeni pjesnici: Anamarija Petrušić, Mira Marković Mikoć, Ljiljana Sudac, Ana Durić, Tanja Basar, Biserka Perašin, Katarina Trbović, Barbara Dasović, Marijan Lončarić i Kata Kiršić Vuković. Pjesničko su i glazbeno druženje kraju priveli Sonja Kušec i Abdulah Bećirević uz još nekoliko recitacija i snažnu završnu glazbenu izvedbu.
Treću ozaljsku večer poezije vodio je pjesnik Marijan Lončarić kojem najljepše zahvaljujemo na angažmanu i trudu. Naravno, od srca hvala našim gostima Sonji i Aliji, hvala članicama Kluba ljubitelja poezije "Stihom u srce" iz Karlovca, i hvala svim ostalim okupljenim pjesnicima i ljubiteljima poezije koji su nam se pridružili u velikom broju.

 

Objavljeno u Novosti

 

U petak, 15. ožujka 2019. u Gradskoj knjižnici Ozalj održano je predavanje "Narav države: Država kao umjetničko djelo". Predavanje su održali studenti četvrte godine filozofije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Jakov Erdeljac i Tomislav Dretar. U sklopu predavanja ovi su iznimno vrijedni i nadareni studenti predstavili svoj rad "Narav države: Država kao umjetničko djelo" koji je izrađen Osjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom nasl. doc. dr. sc. Gorana Sunajka i doc. dr. sc. Marije Selak te nagrađen Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2017./2018.
Jakov Erdeljac i Tomislav Dretar uspješno su predstavili jezgru vrlo kompleksnog rada te su kroz predavanje objasnili zašto je država umjetno biće umjetne naravi, raspravili o važnosti prava, tradicije i kulture za državu te prodiskutirali o pitanju egzistencije i budućnosti države. Nakon predavanja, Jakov i Tomislav odgovorili su na pitanja prisutnih i otkrili da proširuju rad "Narav države: Država kao umjetničko djelo" te da ga planiraju objaviti u obliku knjige. Naravno, želimo im pritom puno uspjeha. Najljepše zahvaljujemo Jakovu Erdeljcu i Tomislavu Dretaru na izvrsnom predavanju, a svim posjetiteljima zahvaljujemo što su se "odvažili" poslušati jedno ovako zahtjevno, ali vrlo zanimljivo izlaganje.
Na priloženoj fotografiji zahvaljujemo Dariju Markolinu.

 

Objavljeno u Novosti

 

U ožujku u Ozlju obilježavamo "Mjesec Slave Raškaj", a u slavljenju lika i djela velike ozaljske slikarice pridružili su nam se mališani iz Dječjeg vrtića Bukovac u Zagrebu. Uz vodstvo svojih odgajateljica, skupine "Leptirići" i "Mali likovnjaci" iz DV-a Bukovac pripremile su izložbu "U salonima Zrinskih i Raškajevh". Radi se o nizu izvrsnih malih umjetničkih djela: tu su portreti Zrinskih, Frankopana i Slave Raškaj te mrtve prirode, pejzaži i portreti po uzoru na Slavina velika djela. Izložba će u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj gostovati kroz cijeli "Mjesec Slave Raškaj", od 1. do 31. ožujka 2019.

Posjetite u ožujku ozaljsku knjižnicu te razgledajte ovu prelijepu dječju izložbu.

Najljepše zahvaljujemo talentiranim malim slikarima na izvrsnim radovima, a ravnateljici DV-a Bukovac Gordani Lukačić i odgajateljici Snježani Osić-Sadžak puno hvala na organizaciji izložbe.

 

Objavljeno u Novosti