Gradska knjižnica i čitaonica "Tamo gdje je svijet u tišini" - Lemony Snicket
onamaKuca
250
metara kvadratnih prostora
onamaKnjige
567
metara u policama
onamaClanovi
814
aktivnih članova
onamaMjesta
30
sjedećih mjesta

Knjižnica

Knjižnica Ivana Belostenca smještena je u novim prostorima na adresi Kolodvorska cesta 1a, u samom srcu grada Ozlja. Važno je mjesto kulturnih i društvenih događanja u Gradu Ozlju. Povijest ozaljske knjižnice datira od 1960. godine kada je osnovana zajedno s Pučkim učilistem. U samim začecima njezinog djelovanja osnivani su i ogranci u Kamanju, Vrhovcu, Bubnjarcima... na poticaj i uz pomoć tamošnjih prosvjetnih djelatnika koji su bili svjesni kako su škola i knjižnica nerazdvojno povezani u cilju okupljanja i obrazovanja ljudi svih dobi i zanimanja. Ogranci se tijekom godina gase, ali knjižnica u Ozlju nastavlja svoj rad zahvaljujući prvenstveno trudu svojih djelatnika i pomoći Grada i Ministarstva kulture.

Iako s velikim prekidima, Grad Ozalj ima bogatu kulturnu i knjižničarsku tradiciju. Na ovim su prostorima postojale bogate knjižnice obitelji Zrinski, samostanska knjižnica pavlina i knjižnica Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja, koje nažalost nisu sačuvane. Prilikom proslave 400-te obljetnice rođenja znamenite ličnosti ozaljskoga jezično-književnog kruga Ivana Belostenca, prvog priora pavlinskog samostana u Sveticama, jezikoslovca, zananstvenika i književnika, tvorca znamenitog Gazophylaciuma, odlučeno je nazvati knjižnicu njegovim imenom. Tako ona od 1995. godine djeluje pod imenom Knjižnica Ivana Belostenca.

23132
fond svezaka knjiga

Statistički podatci

Knjižnica je smještena na prostoru od 250 m2, s prostorom za djecu, čitaonicom dnevnog tiska i prostor za izložbe i predavanja. Ima lijepo uređen Studijski odjel s bogatom referentnom zbirkom. Ne manje značajan je i fond Zavičajne zbirke s nekoliko izuzetno vrijednih starih izdanja vezanih uz ozaljski kraj i ljude. Bogati knjižni fond za djecu i odrasle nalazi se u slobodnom pristupu. Knjižnica ima računalo za djelatnika i 2 računala za korisnike s priključkom na Internet.

Novi prostori knjižnice značajno su pridonijeli širenju i razvoju samog fonda knjižnice. Na našim policama koje su 567 metara dužine, smješteno je preko 23 tisuće svezaka knjiga. Trenutno brojimo 814 aktivnih članova s impresivnom brojkom od 18976 posudba. Članovi knjižnice mogu učiti i čitati svoje najomiljenije knjige i unutar same knjižnice, gdje im je na raspolaganju 30 sjedećih mjesta za korisnike.

814
aktivnih članova knjižnice