Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti
Srijeda, 28 Listopad 2020 18:26

!!! OBAVIJEST !!!

Poštovani korisnici,
naš je knjižničar u samoizolaciji pa će Gradska knjižnica Ozalj biti zatvorena idućih nekoliko dana. Obavijestit ćemo vas čim ponovno otvorimo. Naravno, rok za vraćanje posuđenih knjiga bit će vam produžen. Hvala na razumijevanju!

Kako spomenuta samoizolacija knjižničara uvelike otežava organizaciju i održavanje dodjelu nagrade "Stjepko Težak" za najbolje priče na ovogodišnjem natječaju "Moje drago serce", a epidemiološke su mjere odnedavno postrožene, dodjelu nagrade "Stjepko Težak" teška srca OTKAZUJEMO.
Goste koji su najavili svoj dolazak ubrzo ćemo obavijestiti o otkazivanju, a nagrađenim i pohvaljenim autorima priznanja će biti dostavljena prvom prilikom. Također, nagrađene ćemo autorice uskoro obavijestiti o isplati novčanog dijela nagrade "Stjepko Težak".
Iznimno nam je žao zbog ove nepredviđene situacije, ali zdravlje svih nas na prvom je mjestu te zahvaljujemo na vašem razumijevanju.

Objavljeno u Novosti
Ponedjeljak, 26 Listopad 2020 13:11

Čaj s Edom 1: Sven Popović i Tomislav Domović

23. listopada 2020. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održan je prvi od četiri planirana književna susreta u sklopu programa "Čaj s Edom". Moderator, pisac Sven Popović ugostio je posebnog gosta, pjesnika Tomislava Domovića i dvojica su književnika kroz dug, ali neprestano zanimljiv razgovor dotaknula cijeli niz tema, uvijek s posebnim naglaskom na stvaralaštvo i karijeru Tomislava Domovića koji je tijekom večeri pročitao i nekoliko svojih pjesama. Vrhunskim domaćim proizvodima od buče, oraha, lješnjaka i jabuke, književni je susret začinila Snježana Kovač iz OPG-a Kovač iz Jaškova. U uvodu susreta pridružio nam se i organizator i koordinator Edo Popović, putem videozapisa nastalog prilikom press konferencije održane kad je program "Čaj s Edom" najavljen još u ožujku.
Na jedinstvenoj večeri u ozaljskoj knjižnici najljepše zahvaljujemo organizatorima i posebnim gostima Svenu Popoviću, Tomislavu Domoviću, Edi Popoviću i Snježani Kovač. Naravno, zahvaljujemo i svim ostalim gostima koji su nam se pridružili. Također, hvala svima na savjesnosti i poštivanju epidemioloških mjera.
S obzirom da smo se zbog spomenutih mjera okupili u manjem broju, uskoro ćemo ćemo objaviti video s odabranim najzanimljivijim trenucima susreta kako bi zainteresirani ljubitelji književnosti na taj način mogli popratiti "Čaj s Edom". Također, pratite nas i dalje jer već "kuhamo" sljedeći "Čaj" s novim posebnim gostom, a više detalja objavit ćemo uskoro.
Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Edo Popović i Sven Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa je mladi nagrađivani grafički dizajner Martin Peranović.

Objavljeno u Novosti

U sklopu Edukativno-muzejske akcije (EMA) s temom ljubavi, u četvrtak, 22. listopada 2020. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj, djelatnici Zavičajnog muzeja Ozalj, Željko Juriša, Miroslav Razum i Stjepan Bezjak održali su kratka predavanja na temu ljubavi: "Svadbeni običaji ozaljskog kraja", "Ljubav na dvoru Zrinskih" i "Ljubavna poezija F. K. Frankopana".
Predavačima iz Zavičajnog muzeja Ozalj pridružila se nadarena autorica Jasna Pavlović čija je priča "Škrinja ljubavi" na ovogodišnjem natječaju "Moje drago serce" zavrijedila posebnu pohvalu povjerenstva za vrednovanje. Jasna Pavlović pročitala je svoju pohvaljenu priču i bila je to ekskluzivna prilika da je čujete jer priča će u zbirci biti objavljena tek po završetku idućeg natječaja "Moje drago serce".
Ovaj program održan je tek u listopadu jer ga zbog pandemije COVID-19 nije bilo moguće organizirati za redovno vrijeme EMA-e od 18. travnja do 18. svibnja 2020. Ovaj susret posvećen ljubavi zajednički su organizirali Zavičajni muzej Ozalj, Ogranak Matice hrvatske u Ozlju i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj.
Fotografije s ovog druženjapogledajte na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Ozalj.

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u petak, 30. listopada 2020. u 18 sati u Zavičajnom muzeju Ozalj na dodjeli nagrade "Stjepko Težak" za najbolje priče na ovogodišnjem natječaju "Moje drago serce".

Na 7. međunarodni književni natječaj "Moje drago serce" prijavljeno je čak 88 priča, a članovi stručnog povjerenstva za vrednovanje priča, Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović, odabrali su među njima tri najbolje te sedam koje će dobiti posebnu pohvalu. Dodjelom nagrade "Stjepko Težak" obilježavamo Mjesec hrvatske knjige.
Podsjećamo, ovogodišnje najuspješnije autorice su:
1. nagrada – Mima Juračak, Sisak: "Ferdo"
2. nagrada – Danila Linić, Kostrena: "Freska"
3. nagrada – Rosie Kugli, Zagreb: "Okus izdaje"
Posebne pohvale povjerenstva zaslužili su sljedeći autori:
-Ivana Adlešić Pervan, Jakšić: "Ruke"
-Maja Čačić, Karlovac: "Malefica"
-Senka Čorak, Rijeka: "Svaka je šetnja sada maštanje o šetnji"
-Sanjin Ćiković, Viškovo: "Vaza"
-Nada Đerek, Posušje, BiH: "Sova ljubičastih očiju"
-Mirjana Mikulec, Oroslavje: "Knjiga utisaka"
-Jasna Pavlović, Ozalj: "Škrinja ljubavi"
Radujemo se vašem dolasku!

 

 

Objavljeno u Novosti
Subota, 17 Listopad 2020 07:07

Ozaljski akvarel stiha X

 

"Mjesec hrvatske knjige" započeli smo uz poeziju. U petak, 16. listopada 2020. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održan je deseti "Ozaljski akvarel stiha" s posebnim gostom, pjesnikom i piscem Josipom Fabinom, koji je predstavio svoje zbirke pjesama "Poezija o smrti" i ovogodišnju "Tebi". Stihovi Josipa Fabine dodiruju razne teme, od smrti i spiritualnosti do erotike i senzualnosti, i izazvali su među okupljenima cijeli niz emocija. Nastupi ostalih okupljenih pjesnika i ljubitelja poezije bili su jednako dojmljivi i poetskim je druženjem vladala atmosfera uzajamnog poštovanja i uvažavanja. Uz Josipa Fabinu pjesme su recitirali Almir Pehlić, Valentina Tkalac, Snježana Joksović, Tatjana Basar, Branka Sudar, Kata Kiršić Vuković i Marijan Lončarić, a Biserka Perašin čak nam je i zapjevala.
Našim je malim carstvom poezije još jednom suvereno vladao moderator i organizator "Akvarela", ozaljski pjesnik Marijan Lončarić. Fotografije pogledajte na Facebook stranici Gradske knjižnice Ozalj.
Najljepše zahvaljujemo svim pjesnicima i ljubiteljima poezije koji su posjetili jubilarni deseti "Ozaljski akvarel stiha". Također, hvala svima odgovornosti, solidarnosti i savjesnosti, na nošenju maski, zadržavanju razmaka i poštivanju mjera sprečavanja širenja koronavirusa.
Pratite nas i dalje jer uskoro ćemo najaviti sljedeći, deseti "Ozaljski akvarel stiha" koji ćemo održati u studenome, također u sklopu "Mjeseca hrvatske knjige".

 

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u petak, 23. listopada 2020. u 18:30 sati u Gradskoj knjižnici Ozalj na prvom "Čaju s Edom"! Riječ je o posebnom književnom susretu na kojem će pisac Sven Popović u ozaljskoj knjižnici ugostiti pjesnika Tomislava Domovića.

U sklopu programa "Čaj s Edom" održat će se četiri književna susreta u Ozlju – prvi od njih pripremamo u sklopu "Mjeseca hrvatske knjige", a poseban će gost biti pjesnik Tomislav Domović. Program je pokrenut u suradnji s piscem Edom Popovićem koji koordinira i organizira susrete, a voditelj i moderator pojedine književne večeri bit će pisac Sven Popović. Na prvom susretu pobliže ćemo upoznati lik i djelo Tomislava Domovića koji će sa Svenom Popovićem razgovarati o književnosti, poeziji, stvaralaštvu i drugim temama.
Kako je program "Čaj s Edom" uz književnost, posvećen i prirodi, zdravlju i dobrobiti čovjeka, književnoj večeri pridružit će se i OPG Kovač iz Jaškova koje će predstaviti svoje proizvode. Tomislav Kovač iz Jaškova, nositelj OPG-a, jedan je od finalista natječaja za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika 2017. Gospodarstvo se posebno istaknulo predstavljanjem Grada Ozlja i sveukupne tradicije i gastronomske ponude kroz gledanu TV emisiju "Seoska gozba", gdje je dobilo priznanje za najinventivniji recept. OPG Kovač ponajviše se bavi ekološkom proizvodnjom - najviše oraha i bundeve golice, a nedavno je pokrenulo i ekološki uzgoj škotskog goveda.

Ove smo jedinstvene književne tribine željeli započeti još u proljeće, ali COVID-19 poremetio nam je planove. Ipak, nikad nije kasno za šalicu toplog čaja i razgovor o književnosti!

Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Edo Popović i Sven Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Vizualno rješenje za program osmislio je nagrađivani mladi grafički dizajner Martin Peranović.
Veselimo se vašem dolasku!
……..…………………………..
Tomislav Domović u književnosti djeluje od osamdesetih godina. Izdavanje prve samostalne zbirke poezije, "Heretik na 10 načina", omogućuje mu nagrada "Goran" za mlade pjesnike na Goranovu proljeću 1987. godine. Domović je otada objavio cijeli niz samostalnih zbirki – "Živo blato", "Kožom uz kožu", "Imperativi", "Žeravica" i "Ljubavni abecedarij", da navedemo njih tek nekoliko. Domović je uvršten i u brojne antologije i dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.
Sven Popović diplomirao je komparativnu književnost te engleski jezik i književnost i amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Piše glazbene i književne kritike za časopise i portale. Prozu je objavljivao u Quorumu, Zarezu, Fantomu slobode, časopisu Nova riječ, časopisu Script, zborniku Record Stories, antologiji mladih prozaika Bez vrata, bez kucanja te na raznim internetskim portalima. Književni prvijenac "Nebo u kaljuži" objavio je 2015., a 2018. slijedi "Uvjerljivo drugi". Jedan je od osnivača "TKO ČITA?", programa namijenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u antologiju Best European Fiction 2017 i prevedene na engleski, njemački, poljski i rumunjski.
Edo Popović svoju je prozu predstavio 1987. zbirkom priča "Ponoćni boogie". Sljedeća je knjiga, "San žutih zmija", stigla trinaest godina kasnije, a otad je objavio niz naslova od kojih navodimo tek nekolicinu: "Izlaz Zagreb jug", "Plesačica iz Blue Bara", "Igrači", "Priručnik za hodače", "Lomljenje vjetra", "U Velebitu", "Mjesečev meridijan", "Čovjek i planina", "Zapisi iz Stranice Gornje". Djela su mu prevedena na njemački, mađarski, engleski i slovenski.

 

Objavljeno u Novosti

 

Pridružite nam se na predavanjima i priči posvećenim ljubavi u četvrtak, 22. listopada 2020. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Ozalj. Djelatnici Zavičajnog muzeja Ozalj, Željko Juriša, Miroslav Razum i Stjepan Bezjak održat će kratka predavanja na temu ljubavi: "Svadbeni običaji ozaljskog kraja", "Ljubav na dvoru Zrinskih" i "Ljubavna poezija F. K. Frankopana".
Predavačima iz Zavičajnog muzeja Ozalj pridružit će se nadarena autorica Jasna Pavlović čija je priča "Škrinja ljubavi" na ovogodišnjem natječaju "Moje drago serce" zavrijedila posebnu pohvalu povjerenstva za vrednovanje. Jasna Pavlović pročitat će svoju pohvaljenu priču i bit će to ekskluzivna prilika da ju čujete jer priča će u zbirci biti objavljena tek po završetku idućeg natječaja "Moje drago serce".
Predavanja i priča uvod su u dodjelu nagrada “Stjepko Težak” za najbolje priče na ovogodišnjem književnom natječaju “Moje drago serce” i dio su odgođenog programa 25. EMA-e (Edukativno-muzejske akcije s temom LJUBAV) koja se nije mogla održati kako je bilo planirano (u travnju i svibnju) zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom COVID-19. Također, predavanjima i pričom obilježavamo i Mjesec hrvatske knjige.
Ovaj susret posvećen ljubavi zajednički organiziraju Zavičajni muzej Ozalj, Ogranak Matice hrvatske u Ozlju i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj.
Napomene vezano uz mjere sprečavanja širenja pandemije COVID-19: molimo posjetitelje da ponesu masku za lice te da prilikom događanja zadržavaju razmak. Također, broj gostiju je ograničen kako bi se zadovoljile epidemiološke mjere pa najljepše molimo da najavite svoj dolazak putem Facebook-a ili na jednu od sljedećih e-mail adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Radujemo se vašem dolasku!

 

Objavljeno u Novosti

 

Pridružite nam se u petak, 16. listopada 2020. godine u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj na desetom "Ozaljskom akvarelu stiha".
Četvrtu ovogodišnju večer poezije u ozaljskoj knjižnici pripremamo u sklopu "Mjeseca hrvatske knjige", a poseban gost ovaj će put biti pjesnik i pisac Josip Fabina koji će predstaviti svoju aktualnu zbirku poezije "Tebi".
Kao i na dosadašnjim "Akvarelima", pozivamo sve pjesnike koji će nam se pridružiti da pročitaju i vlastite pjesme. Kroz večer poezije i ovaj put će nas voditi organizator i moderator "Akvarela", pjesnik Marijan Lončarić.
Veselimo se vašem dolasku!

 

Objavljeno u Novosti
Ponedjeljak, 05 Listopad 2020 12:10

Ozaljski akvarel stiha IX

 

U petak, 2. listopada 2020. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održana je treća ovogodišnja i deveta ukupno večer poezije "Ozaljski akvarel stiha" na kojoj je ozaljski pjesnik Marijan Lončarić predstavio svoju prvu samostalnu zbirku pjesama, "3:15". Zbirka je već prije promovirana u Zagrebu i Dugom Selu, a sada ju je g. Lončarić, inače organizator i voditelj "Ozaljskog akvarela stiha", predstavio i na "domaćem terenu". Stihove iz zbirke "3:15" čitali su autorovi prijatelji pjesnici i sam autor, a pogovor profesora Željka Vegha pročitao je Jovo Mraović. Za izvrstan glazbeni predah pobrinula se sjajna ozaljska glazbenica Doris Brajković, studentica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu večeri poezije predstavljen je i novi službeni vizual "Ozaljskog akvarela stiha", umjetnički crtež ozaljskog akademskog slikara Marina Bakarića. U drugom dijelu druženja Marijan Lončarić preuzeo je svoju uobičajenu ulogu moderatora pjesničkog susreta, a svoje su stihove, duhovite kratke priče pa čak i jednu rap izvedbu s okupljenima podijelili sljedeći pjesnici: Josip Fabina, Valentina Kovačić, Branka Sudar, Kata Kiršić Vuković, Jadranka Trogrlić, Zvonimir Friganović, Lidija Puđak, Ljiljana Lipovac, Jovo Mraović i Barbara Baždarić. Fotografije sa pjesničkog susreta pogledajte na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj.
Najljepše zahvaljujemo svim pjesnicima i ljubiteljima poezije koji su posjetili deveti "Ozaljski akvarel stiha". Također, hvala svima na nošenju maski, zadržavanju razmaka i poštivanju mjera sprečavanja širenja koronavirusa.
Pratite nas i dalje jer uskoro ćemo najaviti sljedeći, deseti "Ozaljski akvarel stiha" koji pripremamo u sklopu nadolazećeg "Mjeseca hrvatske knjige" i na kojem će kao poseban gost nastupiti pjesnik i pisac Josip Fabina.

 

Objavljeno u Novosti

 

Da rezimiramo, ove je godine na međunarodni književni natječaj "Moje drago serce" prijavljeno 88 kratkih priča, a popis najboljih slijedi.

 

Nagrada "Stjepko Težak":

 

prva nagrada, 5.000 kn:
Mima Juračak, Sisak: Ferdo

druga nagrada, 3.000 kn:
Danila Linić, Kostrena: Freska

treća nagrada, 1.500 kn:
Rosie Kugli, Zagreb: Okus izdaje

 

 

Posebne pohvale povjerenstva za vrednovanje (Julijana Matanović, Dubravka Težak, Jasmin Imamović):

Ivana Adlešić Pervan, Jakšić: Ruke

Maja Čačić, Karlovac: Malefica

Senka Čorak, Rijeka: Svaka je šetnja sada maštanje o šetnji

Sanjin Ćiković, Viškovo: Vaza

Nada Đerek, Posušje, BiH: Sova ljubičastih očiju

Mirjana Mikulec, Oroslavlje: Knjiga utisaka

 

Još jednom čestitamo svim nagrađenim i pohvaljenim autorima i zahvaljujemo svim autorima koji su sudjelovali u natječaju! Puno hvala i članovima povjerenstva na odabiru najboljih priča!

Pratite nas i dalje na Facebook-u i na web stranici Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj jer uskoro ćemo podijeliti obavijesti o svečanosti dodjele nagrade "Stjepko Težak" te tri nagrađene priče objaviti online.

Natječaj "Moje drago serce" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju, a pokrovitelji natječaja su Grad Ozalj i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Objavljeno u Novosti
Stranica 1 od 2