Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti

U četvrtak, 2. srpnja 2020. u 19 sati u Gradskoj knjižnici Ozalj čeka vas izvrstan i izazovan kviz! Uz niz zanimljivih slikarskih i pop-kulturnih pitanja trebali smo se zabaviti još u ožujku, Mjesecu Slave Raškaj, ali kviz smo tada morali otkazati zbog epidemije koronavirusa. Nova prilika za kvizaško druženje smiješi nam se u četvrtak - naravno, uz poštivanje mjera sprečavanja širenja bolesti COVID-19.

Dio kviza posvetit ćemo slikarstvu i umjetnosti u čast Slavi Raškaj, našoj dragoj velikoj slikarici, a ostala pitanja bavit će se filmom, glazbom, književnošću, modom i drugim temama iz popularne kulture.

Slikarsko-umjetnički segment kviza osmislio je akademski slikar i redovit ozaljski kvizaš Marino Bakarić, a pitanja posvećena pop kulturi pripremila je Maja Bošnjak, kvizašica koja je u nekoliko navrata osvajala visoka mjesta na ozaljskim knjižničnim kvizovima.

Ulaz je slobodan, kotizacije nema, a nagrade za najuspješnije timove su slatke. Okupite stoga ekipu od dva do četiri člana (ili dođite sami pa se nekome “prikrpajte”), zabavite moždane stanice i pokažite svoje znanje o umjetnosti i popularnoj kulturi.

Molimo ekipe koje žele sudjelovati da nam se najave putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem poruke na Facebook stranici Gradske knjižnice Ozalj.

Objavljeno u Novosti

U četvrtak, 25. lipnja 2020. u Gradskoj knjižnici Ozalj održana je promocija zbirke pjesama "Perom i Kistom" slikarice i pjesnikinje Mire Marković Mikoć. Autorica je predstavila svoju jedinstvenu brajsku poeziju, a u predstavljanju knjige pomogla joj je i pjesnikinja Marija Antć Vračar koja je prihvatila izazov izražajnog čitanja brajskog govora. Predstavljanje zbirke pjesama "Perom i kistom" upotpunili su glazbeni nastupi učenika Područnog odjela Ozalj Glazbene škole Karlovac koji su nam se ovaj put pridružili putem videosnimke. Učenike su pripremile profesorice Marina Muić i Melita Mataković Rožić. Najljepše zahvaljujemo gospođi Marković Mikoć na gostovanju u ozaljskoj knjižnici, hvala učenicima i profesoricama PO Ozalj Glazbene škole Karlovac na zvonkoj radosti i puno hvala ljubiteljima poezije na dolasku i druženju!

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u Gradskoj knjižnici Ozalj u četvrtak, 25. lipnja 2020. u 19 sati na predstavljanju zbirke poezije "Perom i kistom" pjesnikinje i slikarice Mire Marković Mikoć. Riječ je o posebno zanimljivoj zbirci jer se autorica u pisanju svoje poezije služi jedinstvenim brajskim govorom.

Mira Marković Mikoć slikarstvom i poezijom bavi se od ranog djetinjstva. Posebno je likovno aktivna od 60-tih godina, a u literarnom svijetu sudjeluje kao ilustratorica u nekoliko knjiga. Potom počinje intenzivnije pisati poeziju i njezine su pjesme objavljene u mnogim zajedničkim zbornicima. Kroz taj rad u autorice se javlja potreba da opiše svoj život i život svoje djece poezijom na brajskom izričaju. Sa željom da njezini unuci čuvaju kulturni i jezični izričaj svojih djedova, u svojoj prvoj zbirci "Kaj da vam povim?" opisuje život i običaje brajskog podneblja (Ribnik, Ozalj, Jarče Polje, Netretić), a specifičan brajski govor koristi i pri sastavljanju pjesama sabranih u novoj zbirci, "Perom i Kistom".

Knjigu "Perom i kistom" predstavit će autorica Mira Marković Mikoć i književnik i novinar Željko Krznarić.

Nakon dugog razdoblja bez ikakvih javnih okupljanja uslijed mjera sprečavanja širenja bolesti COVID-19, posebno se veselimo večeri poezije s Mirom Marković Mikoć. Nadamo se da ćete nam se pridružiti i tako uveličati dugoočekivani povratak književnih druženja u Gradskoj knjižnici Ozalj. Dragi pjesnici i ljubitelji poezije, radujemo se vašem dolasku!

Objavljeno u Novosti

 

U skladu s novim preporukama Hrvatskog zavoda za knjižničarstvo za rad narodnih knjižnica u uvjetima bolesti COVID-19, Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj od ponedjeljka, 15. lipnja 2020. omogućava ulazak korisnika u Knjižnicu i slobodan pristup građi, uz sljedeće upute:

 • --- Knjižnica je otvorena za korisnike po sljedećem radnom vremenu: ponedjeljkom, utorkom i srijedom od 8 do 15 sati, četvrtkom i petkom od 13 do 19 sati i subotom od 8 do 10 sati.
  --- Molimo korisnike da vode računa o zdravstvenom stanju te da odgode dolazak u Knjižnicu ukoliko imaju povišenu temperaturu ili druge simptome zaraze koronavirusom.
  --- Prilikom ulaska u Knjižnicu obvezna je dezinfekcija ruku.
  --- Tijekom boravka u Knjižnici potrebno je zadržavati propisani razmak od 2 metra između korisnika koji borave u prostoru te između korisnika i knjižničara. Tijekom boravka u Knjižnici preporučuje se nošenje zaštitnih maski.
  --- Omogućen je slobodan pristup građi na policama i samostalno pregledavanje građe uz nošenje zaštitne maske i obveznu dezinfekciju ruku prilikom ulaska u Knjižnicu.
  --- Korisnici mogu koristiti čitaonicu uz prethodnu najavu putem telefona (047/732-167) ili e-maila (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).
  --- Za dodatne informacije i pojašnjenja molimo da nam se javite telefonom na broj 047/732-167.

 

Hvala na strpljenju i razumijevanju! U Gradskoj knjižnici Ozalj uskoro će započeti i naša redovita druženja, uz poštivanje mjera. Molimo vas da pratite daljnje obavijesti na web stranici i Facebook stranici Gradske knjižnice Ozalj.

 

Objavljeno u Novosti