Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti

 

Ove je godine na natječaj "Moje drago serce" prijavljeno čak 88 kratkih ljubavnih priča posvećenih Ozlju i njegovoj kulturnopovijesnoj baštini. Članovi stručnog povjerenstva za vrednovanje priča, Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović, odabrali su tri najbolje priče i sedam priča za posebnu pohvalu. Zaporke pod kojima su priče prijavljene na natječaj razriješene su i zadovoljstvo nam je objaviti da su posebnu pohvalu povjerenstva zavrijedili sljedeći autori i priče (napominjemo da pohvaljene priče nisu rangirane):

 

Ivana Adlešić Pervan, Jakšić (zaporka Leeloo2012): Ruke

Maja Čačić, Karlovac (zaporka MUFFIN21): Malefica

Senka Čorak, Rijeka (zaporka Zauvijek Ti): Svaka je šetnja sada maštanje o šetnji

Sanjin Ćiković, Viškovo (zaporka SNOVI777): Vaza

Nada Đerek, Posušje, BiH (zaporka Ispovjedna tajna): Sova ljubičastih očiju

Mirjana Mikulec, Oroslavlje (zaporka fortuna61): Knjiga utisaka

Jasna Pavlović, Ozalj (zaporka RAFA1989): Škrinja ljubavi

 

Od srca čestitamo autorima koji su svojim pričama zavrijedili posebnu pohvalu povjerenstva! Neka nam ostali pohvaljeni autori ne uzmu za zlo, ali jednostavno moramo posebno čestitati Jasni Pavlović iz Ozlja – bravo, Jasna! Još jednom iskrene čestitke svim pohvaljenim autorima i veliko, veliko hvala svim autorima koji su se odazvali na ovogodišnji natječaj "Moje drago serce"!

Pratite nas i dalje na Facebook-u i na web stranici Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj – sutra, 1. listopada 2020. objavljujemo koje su priče i autori ove godine osvojili nagradu "Stjepko Težak", a uskoro će i tri nagrađene priče biti dostupne za čitanje online.

Natječaj Moje drago serce organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju, a pokrovitelji natječaja su Grad Ozalj i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Objavljeno u Novosti

 

Dragi književnici, dragi ljubitelji književnosti, sa zadovoljstvom vas obavještavamo da su stigli rezultati ovogodišnjeg međunarodnog književnog natječaja "Moje drago serce"! Prije svega, hvala na strpljenju i razumijevanju – kako je ove godine pandemija COVID-19 sve poremetila, tako se i naš književni natječaj produžio, eto, do jeseni. Ipak, čini se da je iz krize vezane uz koronavirus proizašlo i nešto zaista lijepo – inspiracije za književno stvaralaštvo nije nedostajalo i ove je godine na "Moje drago serce" prijavljen velik broj priča, njih čak 88, najviše dosad na našem dragom ozaljskom natječaju. Od srca zahvaljujemo svim autorima koji su nam svojim kratkim djelima posvećenim ljubavi i Ozlju uljepšali ovu mahom sumornu godinu.

Uz toliko priča, članovi povjerenstva za njihovo vrednovanje, Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović, ove su godine imali posebno zahtjevan zadatak. 88 prijavljenih priča čitali su i vrednovali pod zaporkama, bez znanja o identitetima autora, te odabrali među njima deset najboljih – tri koje će biti okrunjene nagradom "Stjepko Težak" te sedam koje će dobiti posebnu pohvalu. Organizatori natječaja, Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju, najljepše zahvaljuju stručnom povjerenstvu na njihovom radu.

Čekanju je (umalo) kraj – pratite nas na Facebook-u i na web stranici Gradske knjižnice Ozalj gdje ćemo kroz idućih nekoliko dana objaviti rezultate natječaja "Moje drago serce". Danas ćemo razriješiti zaporke i utvrditi identitete najuspješnijih autora, a sutra, 30. rujna 2020., otkrit ćemo koje su priče i autori zaslužili posebnu pohvalu povjerenstva. U četvrtaj, 1. listopada 2020. objavit ćemo koje će tri priče i autora dobiti nagradu "Stjepko Težak". Naposljetku, tri nagrađene priče objavit ćemo online nakon što obznanimo njihove naslove i imena njihovih autora.

Natječaj Moje drago serce održava se pod pokroviteljstvom Grada Ozlja i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u petak, 2. listopada 2020. godine u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj na trećem ovogodišnjem, i devetom ukupno, Ozaljskom akvarelu stiha. Organizator i voditelj ovog ciklusa ozaljskih večeri poezije, pjesnik Marijan Lončarić, ove je godine objavio svoju prvu samostalnu zbirku poezije nazvanu 3:15, a deveti Ozaljski akvarel stiha savršena je prilika za njezinu ozaljsku promociju.

Zbirku će predstaviti autor Marijan Lončarić, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Doris Brajković. Pjesme iz zbirke čitat će pjesnici Ljiljana Lipovac, Barbara Baždarić, Lidija Puđak i Zvonimir Friganović te sam autor.
Kao i na dosadašnjim Akvarelima, pozivamo sve pjesnike koji će se pridružiti našem Marijanu da pročitaju i vlastite pjesme.
Veselimo se vašem dolasku!

 

Objavljeno u Novosti
Utorak, 22 Rujan 2020 10:26

Izjava o pristupačnosti

 Izjava o pristupačnosti

 

 

Opći dio

 

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj nastoji svoje mrežne stranice učiniti pristupačnima u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 17/19; dalje u tekstu: Zakon) kojim se prenosi Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (SL L 327, 2.12.2016.).

Ova Izjava o pristupačnosti primjenjuje se na mrežno sjedište Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj koje se nalazi na adresi http://www.gkc-ivanabelostenca.hr/.

 

Status usklađenosti[1]

 

Mrežno sjedište http://www.gkc-ivanabelostenca.hr/ djelomično je usklađeno sa Zakonom zbog neusklađenosti koje su navedene u nastavku.

 

Nepristupačan sadržaj - pojedini dijelovi sadržaja web stranice nisu usklađeni sa Zakonom

Sadržaj naveden u nastavku je nepristupačan iz razloga:

    a. neusklađenosti sa Zakonom

- mrežno mjesto nije prilagođeno za prikaz i korištenje na pokretnim uređajima

- neke ikone, slike i poveznice nisu popraćene alternativnim tekstom

- slabiji kontrast podloge i teksta u nekim dijelovima mrežnog mjesta

- nepoželjne varijacije u obliku, veličini i boji fonta u nekim dijelovima mrežnog mjesta

- mrežno mjesto nema mogućnost reprodukcije tekstualnog sadržaja u audio obliku

- pojedine slike na mrežnom mjestu ne sadrže tekstualni opis sadržaja i funkcije slike

- nazivi pojedinih poveznica trebali bi konkretnije specificirati sadržaj koji se iza njih nalazi

- navigacija mrežnim mjestom otežana je na pojedinim dijelovima mrežnog mjesta zbog neadekvatno pozicioniranih slika

 

b. nerazmjerno opterećenje

-          za neusklađenosti navedene pod točkom a), Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj poziva se na iznimku zbog nerazmjernog opterećenja sukladno članku 8. Zakona

 

        c. sadržaj nije obuhvaćen područjem primjene primjenjivog zakonodavstva

Sukladno članku 3. Zakona, isti se ne primjenjuje na uredske datoteke objavljene prije 23. rujna 2018. čiji sadržaj nije potreban za postupke u tijeku koje tijelo javnog sektora obavlja u okviru svog djelokruga.

Sukladno članku 3. Zakona, isti se ne primjenjuje na prethodno snimljene medijske sadržaje u obliku audiozapisa, videozapisa, audio i videozapisa, audio i/ili videozapisa kombiniranih s interakcijom, objavljene prije 23. rujna 2020.

 

Priprema ove izjave o pristupačnosti

Ova je izjava sastavljena 22. rujna 2020., prema Predlošku izjave o pristupačnosti koji je u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, a utvrđen je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2018/1523.

Izjava je zadnji put preispitana 22. rujna 2020.

 

Povratne informacije i podaci za kontakt

Molimo korisnike ove mrežne stranice ako primijete neusklađen sadržaj, koji nije obuhvaćen ovom izjavom, da o tome obavijeste Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ivana Belostenca Ozalj.

Sve upite i sugestije vezane uz pristupačnost mrežnog sjedišta Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj korisnici mogu uputiti putem elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj dužna je na upit, obavijest ili zahtjev korisnika vezano uz osiguravanje pristupačnosti odgovoriti u roku od 15 dana od dana primitka obavijesti, odnosno zahtjeva ili ga u istom roku, uz detaljno obrazloženje razloga koji zahtijevaju odgodu, obavijestiti o naknadnom roku u kojem će odgovoriti na korisnikovu obavijest ili zahtjev.

 

Postupak praćenja provedbe propisa

Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske je tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti kao i za nadzor nad provedbom Zakona.

U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ovih mrežnih stranica, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 


[1]Zakon definira mogućnost provođenja procjene i utvrđivanja nerazmjernog opterećenja za provedbu.

Ako tijelo javnog sektora, a temeljem procjene iz stavka 1. članka 8. Zakona, utvrdi da bi ispunjenje zahtjeva iz članka 6. Zakona za određenu mrežnu stranicu ili programsko rješenje za pokretne uređaje za njega predstavljalo nerazmjerno opterećenje, nije u obvezi udovoljiti zahtjevima pristupačnosti.

U tom slučaju, tijelo javnog sektora dužno je u izjavi o pristupačnosti iz članka 9. Zakona objasniti dijelove zahtjeva pristupačnosti s kojima se nije moglo uskladiti i, ako je primjereno, predvidjeti drugi način pristupa sadržaju.

 

Objavljeno u Novosti