Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti
Četvrtak, 25 Ožujak 2021 18:02

Obavijest o radnom vremenu u subotu, 27.3.2021.

 

U subotu 27. ožujka 2021. Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj počet će i završiti s radom sat vremena ranije nego obično - dakle, radit će od 7 do 9 sati. Naime, naš je knjižničar tajnik Ogranka Matice hrvatske u Ozlju te će kasnije tog prijepodneva kao zastupnik Ogranka sudjelovati na Glavnoj skupštini Matice hrvatske. Hvala na razumijevanju.

 

Objavljeno u Novosti

Donosimo rezultate jučerašnjeg online slikarskog kviza (https://myquiz.org/p/695264) koji smo odigrali u čast Slavi Raškaj u sklopu programa Mjesec Slave Raškaj u Ozlju. Najuspješniji igrači pokazali su izvrsno znanje o umjetnosti (maksimalni mogući broj bodova bio je 40), a o konačnom poretku naposljetku je presudila brzina pri odgovaranju. Čestitke pobjednicima i hvala svima koji su zaigrali!

Objavljeno u Novosti

U sklopu Mjeseca Slave Raškaj, od danas (22.3.2021.) do kraja ožujka na ekranima multimedijskog informativnog centra u središtu Ozlja (pored "Humićke", ispred ureda Turističke zajednice područja Kupa) pogledajte e-izložbu fotografija nastalih u sklopu umjetničko-znanstveno-istraživačkog projekta Land art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen. Projekt je održan u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Gradom Ozljem. Ova e-izložba služi i kao najava fizičke izložbe posvećene projektu Land art koja će biti otvorena u Gradskoj knjižnici Ozalj 23. travnja 2021.
"Kroz dvije godine provođenja umjetničko-znanstvenih istraživanja Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kojima je u fokusu land art kao oblik umjetničkog iskaza, mjesta terenskih izvedbi bila su Jakovlje (dvorac i park skulptura) i Ozalj (Obrež Vivodinski i Lović Prekriški).
Dvorac i park skulptura Jakovlje, prekrasan su mikro ambijent (i oblik suradnje ALU i HDLUa), dok su čarobni vidici i srdačna dobrodošlica grada Ozlja rezultirali dvjema terenskim izvedbama, koje svaki puta produbljuju suradnju i nadahnjuju za nove oblike istraživanja i stvaralačkih iskaza.
Projekt je to koji u nazivu nosi višeslojna značenja i moguće interpretacije, nijanse land arta, koji će kroz rezultate umjetničko-znanstvenih istraživanja biti predstavljeni izložbom u Gradskoj knjižnici Ozalj, u petak 23.4.2021."

Objavljeno u Novosti

 

18. ožujka 2021. u Gradskoj knjižnici Ozalj održan je tradicionalni slikarski kviz povodom Mjeseca Slave Raškaj. U skladu s epidemiološkim mjerama, okupili smo se u malom broju i natjecale su se dvije ekipe – "Slikari" i "Mrzim knjige". Pitanja o likovnoj umjetnosti bila su pomiješana s primjesama filma i glazbe, a obje su ekipe u svim područjima pokazale zavidnu razinu znanja. "Slikari" su opravdali izbor imena i odnijeli pobjedu. Hvala ekipama na druženju, brojnim točnim odgovorima i poštivanju propisanih mjera.
Za sve koji nisu bili u prilici zaigrati kviz u knjižnici, spremamo online verziju s drugim pitanjima koju ćete u srijedu, 24. ožujka 2021. u 20 sati moći odigrati ovdje: https://myquiz.org/p/695264

 

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u četvrtak, 18. ožujka 2021. u 18 sati na knjižničnom kvizu o slikarstvu. Obilježavamo Mjesec Slave Raškaj i kviz spremamo u čast našoj velikoj ozaljskoj majstorici akvarela. Uz slikarska i umjetnička pitanja, malo ćemo zapapriti i drugim temama. Ako prepoznajete neka lica s priloženog vizuala, spremni ste za kviz. ;) U kvizu možete sudjelovati u malim timovima (2-4 osobe) ili pojedinačno.

Kviz održavamo u skladu s epidemiološkim mjerama, a s obzirom da se iz tog razloga ne možemo okupiti u velikom broju, lijepo molimo da nam najavite svoj dolazak putem Facebook-a, na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 047/732-167.

Vidimo se!

Objavljeno u Novosti

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju, pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Ozlja, organiziraju osmi Međunarodni književni natječaj za najbolju kratku ljubavnu priču "Moje drago serce". Natječaj nosi ime po dirljivom, slavnom pismu Petra Zrinskog koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini, a koje započinje riječima "Moje drago serce" i svjedoči o velikoj povijesnoj ljubavi.

 

Pravila natječaja "Moje drago serce" 2021.:

 1. Priče trebaju biti ljubavne i vezane uz Ozalj.
 2. Priče napisane na hrvatskom jeziku mogu poslati autori iz Hrvatske i inozemstva.
 3. Priče ne smiju biti duže od 5 kartica teksta (9.000 znakova s prazninama).
 4. Priče ne smiju biti već objavljene.
 5. Priče se šalju u elektroničkom obliku na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx.
 6. Priče se šalju pod šifrom, a rješenje šifre šalje se u zasebnoj .doc ili .docx datoteci. Rješenje šifre treba sadržavati sljedeće podatke o autoru: ime i prezime, adresu, broj telefona i e-mail adresu.

  Navedeni podaci koristit će se isključivo u svrhu proglašenja dobitnika nagrada i kontaktiranja autora. Rješenje šifre ne smije biti pseudonim, priče napisane pod pseudonimom neće se prihvatiti.

 7. Priče se šalju do 30. travnja 2021. godine na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Priče pristigle nakon navedenog roka neće se razmatrati.
 8. Pristigle priče pod šiframa vrednovat će stručno povjerenstvo u sastavu: prof. dr. Julijana Matanović, književnica, prof. dr. Dubravka Težak, Jasmin Imamović, književnik.
 9. Nagrada za najbolje priče nosi naziv “Stjepko Težak” u spomen na velikog hrvatskog jezikoslovca rođenog u Ozlju. Dodjeljuju se tri novčane nagrade: 5.000 kn za prvu nagradu, 3.000 kn za drugu nagradu, 1.500 kn za treću nagradu. Još sedam priča bit će posebno pohvaljeno i nagrađeno prigodnim darovima. Imena najuspješnijih autora i naslovi njihovih priča bit će objavljeni u lipnju 2021. na web stranici i Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj (web: http://www.gkc-ivanabelostenca.hr/, Facebook: https://www.facebook.com/gkcozalj/). Termin dodjele nagrade "Stjepko Težak" bit će objavljen naknadno.
 10. Prijavom na natječaj “Moje drago serce” autori su suglasni s pravilima natječaja i pristaju na to da Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj njihove priče objavi u tiskanom ili elektroničkom obliku. Sve podatke prikupljene u sklopu natječaja, Knjižnica će koristiti isključivo u svrhu natječaja.

 

Za dodatna pojašnjenja i upite molimo da kontaktirate Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ivana Belostenca Ozalj na broj telefona 047/732-167 ili e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pravila natječaja možete preuzeti OVDJE.

 

“Moje drago serce. Nimaj se žalostiti zverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu Bratcu. Danas (s)mo mi jedan od drugoga serčeno prošćenje vzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseći, ako sam te u čem zbantuval aliti se u čem zameril (koje ja dobro znam) oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim. Ja se ufam u Boga vsamogućega koj me je na ovom svetu ponizil, da se tulikajše mene hoće smiluvati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se) da se mi naukupa pred njegovem svetem thronušem u dike vekovečne sastanemo. Veće ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva. Ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je to tak moralo biti.

U Novom Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29. dan aprila meseca o sedme ure podvečer, leta 1671.

Naj te Gospodin Bog s moju kćerju Auroru Veroniku blagoslovi.

Groff Zrini Petar.” 

2. Priče napisane na hrvatskom jeziku mogu poslati autori iz Hrvatske i inozemstva.

Objavljeno u Novosti