Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti

Dragi građani Ozlja, sretan vam Dan grada!
Danas je 350. obljetnica pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Tragičan i značajan povijesni događaj poznat je i po nesretno okončanim ljubavnim pričama – uoči smaknuća, Fran je pisao svojoj Juliji, a Petar Katarini. Petrovo je dirljivo i snažno pismo nadaleko poznato po uvodnim riječima "Moje drago serce". Ljubav i ljepota sjaje čak i u tami najveće tuge i očaja, a ozaljska knjižnica i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju svoj skromni doprinos čuvanju uspomene na veliku ozaljsku i hrvatsku povijest danas vrše održavanjem književnog natječaja "Moje drago serce". I dok nam u pretinac elektroničke pošte polako pristižu zadnje ovogodišnje prekrasne ljubavne priče nadahnute nezaboravnim Petrovim pismom, koristimo priliku da zahvalimo svim autorima koji su u posljednjih osam godina sudjelovali u natječaju te svojim lijepim pričama pomogli očuvati i nastaviti značajnu ozaljsku književnu, kulturnu i povijesnu tradiciju. Hvala i svim našim dragim sugrađanima koji prate i podržavaju natječaj. I još jednom, svim cijenjenim Ozaljčanima i Ozaljčankama želimo sretan Dan grada!

Objavljeno u Novosti

23. travnja 2021. u Gradskoj knjižnici Ozalj održano je otvorenje izložbe "Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen". Uz izložbu, za javnost je otvoren i novi, dograđeni prostor ozaljske knjižnice. Bio je to zaista poseban dan s puno razloga za slavlje – obilježeni su Noć knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava te Jurjevo, a dan ranije proslavljeni su Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige. Također, izložba i dograđeni prostor otvoreni su uoči Dana grada Ozlja i 350. obljetnice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.
Izložba "Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen" sastoji se od fotografske i video dokumentacije land art radova nastalih na području Ozlja, Obreža Vivodinskog, Lovića Prekriškog i Jakovlja tijekom 2019. i 2020. u sklopu istoimenog umjetničko-znanstvenog istraživanja u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
U skladu s epidemiološkim mjerama, svečanost otvorenja izložbe i novog prostora Knjižnice održana je na otvorenom ispred Knjižnice, a zatim su posjetitelji postav razgledali u manjim grupama. Na otvaranju izložbe okupljenim gostima obratili su se gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, nekadašnja ravnateljica Gradske knjižnice Ozalj Zdenka Stupić, profesorica vjezdana Jembrih i profesor Alen Novoselec s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te profesorica Suzana Marjanić s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Izložbu i novi prostor Knjižnice službeno je otvorio dekan Akademije likovnih umjetnosti, profesor Tomislav Buntak. Sjajnim glazbenim izvedbama svečanost je upotpunio kantautor Martin Ladika.
 
Kao što je spomenuto, uz izložbu "Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen" otvoren je i prošireni novi prostor Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj. Prostor je to u kojem ćemo se družiti uz izložbe, ali i književne i pjesničke večeri, dječje pričaonice i još štošta – u skladu s epidemiološkim mjerama, naravno, dok nas COVID-19 ne napusti. Proširenje Knjižnice bio je dugotrajan i zahtjevan projekt čijem su uspjehu doprinijeli mnogi i na tome svima puno, puno hvala. Hvala Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske na sufinanciranju dogradnje. Hvala gradonačelnici Ozlja Gordani Lipšinić na ustrajnosti, upornosti i podršci od početka do kraja projekta. Hvala svim djelatnicima Grada Ozlja, posebno Voditeljici Odsjeka za urbanizam i komunalne poslove Vesni Cvijak, na neumornoj suradnji u prikupljanju potrebne projektne dokumentacije i nebrojenim drugim vezanim zadaćama. Hvala arhitektu Ivanu Kočevaru. Hvala građevinskoj tvrtki Kolos i njihovim suradnicima na izgradnji prostora.
Hvala Stjepanu Bezjaku, ravnatelju Zavičajnog muzeja Ozalj, na neprestanoj podršci i suradnji. Naposljetku, ogromno hvala Zdenki Stupić, ravnateljici Gradske knjižnice Ozalj do 2017. godine, koja je započela projekt proširenja Knjižnice i bez čije ideje i vizije, ogromnog truda i neuništive dobre volje projekt jednostavno ne bi zaživio, a kamoli doživio uspjeh.
Naravno, da bi se navelo sve zaslužne za lijep novi prostor ozaljske knjižnice, ovaj bi tekst trebao biti zaista silno dug – zato, ukratko, još jednom hvala svima koji su na bilo koji način bili uključeni u projekt dogradnje Gradske knjižnice Ozalj.

Objavljeno u Novosti

U sklopu Godine čitanja, za Noć knjige i uoči Dana grada Ozlja i 350. obljetnice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj bit će otvorena izložba Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen koju priprema Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Otvorenje izložbe bit će održano 23. travnja 2021. u 16 sati u novom, proširenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj.

(U skladu s epidemiološkim mjerama, sama svečanost otvorenja bit će održana ispred Knjižnice, a potom će posjetitelji u manjim grupama moći razgledati postav.)
Izložba Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen sastoji se od fotografske i video dokumentacije land art radova nastalih na području Ozlja, Obreža Vivodinskog, Lovića Prekriškog i Jakovlja tijekom 2019. i 2020. u sklopu istoimenog umjetničko-znanstvenog istraživanja u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Datum zatvaranja izložbe bit će objavljen naknadno, a prilikom zatvaranja također će biti održana prigodna svečanost. Više detalja o izložbi saznajte iz objave za medije.
Objavljeno u Novosti