Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti

U petak, 23. srpnja 2021. održan je drugi književni susret u sklopu programa "Čaj s Edom". Program je započeo u listopadu kad je Sven Popović u Ozlju ugostio pjesnika Tomislava Domovića, a ovaj je put na molbu organizatora programa, Gradske knjižnice Ozalj, uloga posebnog gosta pripala Svenovu ocu, piscu Edi Popoviću (po kojem program, naravno, nosi naziv). Književni susret smjestili smo u Dnevni boravak na rijeci Kupi, na Gradskom kupalištu Ozalj. U idiličnom ambijentu pod zelenim krošnjama i uz žubor Kupe, Sven je Edu temeljito "ispitao" o njegovu književnom stvaralaštvu - od prve zbirke priča "Ponoćni boogie" iz 1987. do nedavno objavljenog romana "Kako sam brojio ružičaste robote". Između ostalog, Edo nam je na Svenov poticaj otkrio i detalje svoje ljubavi prema prirodi, govorio je o bolestima s kojima se suočio, a dotaknuo se i aktivizma. Također, otkrio nam je kako je pisanje često mukotrpan i zahtjevan posao te kako više uživa u, primjerice, košnji trave nego u tipkanju tekstova. Sven je Edine odgovore na skali do deset duhovito ocijenio uglavnom šesticama, sedmicama i osmicama. Pisci su odgovorili i na nekoliko pitanja iz publike, Sven je najavio svoj sljedeći roman, "Mali i Levijatan" (koji s nestrpljenjem iščekujemo), a Edo nam je za kraj pročitao kratak, ali snažan ulomak iz novog romana "Kako sam brojio ružičaste robote".

Bila je to zaista posebna književna večer i od srca zahvaljujemo Edi i Svenu na gostovanju u Ozlju. Domaćini Restoran Žganjer i Izvan fokusa, puno hvala što ste omogućili da sjajni Dnevni boravak na rijeci Kupi posluži kao savršeno mjesto za književni susret. Naravno, hvala svim dragim gostima koji su nam se pridružili. Za sve koji nisu mogli doći spremamo snimku susreta - pratite nas, objavit ćemo video u kolovozu. Također, do kraja godine čekaju nas još dva Čaja s Edom - više detalja uskoro.

Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Sven Popović i Edo Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa nagrađivani je grafički dizajner Martin Peranović.

Fotografije sa susreta pogledajte na Facebook stranici Gradske knjižnice Ozalj.

Objavljeno u Novosti
Petak, 23 Srpanj 2021 11:32

OBAVIJEST: Ljetno radno vrijeme

U razdoblju od 24. srpnja 2021. do 14. kolovoza 2021. Gradska knjižnica Ozalj radit će od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati. Knjižnica neće raditi subotom i nedjeljom.

16 kolovoza 2021. nastavljamo s uobičajenim radnim vremenom.

Hvala na razumijevanju!

Objavljeno u Novosti
Srijeda, 21 Srpanj 2021 10:34

Moje drago serce 2021.: Nagrađene priče

Pročitajte tri najuspješnije priče na ovogodišnjem međunarodnom književnom natječaju "Moje drago serce". Nagradu "Stjepko Težak" ove su godine osvojili Dunja Tokić, Dragan Mitić i Marko Štrok. Članovi povjerenstva za vrednovanje priča, Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović, odabrali su tri najbolje priče, a još je sedam priča posebno pohvaljeno. Sve nagrađene i pohvaljene priče iduće ćemo godine objaviti u zbirci, a tri ovogodišnje nagrađene priče možete naći na priloženim poveznicama. Također uskoro će biti objavljene i u časopisu Republika Društva hrvatskih književnika. Uživajte u čitanju!

1. nagrada - Dunja Tokić: Ljubavna priča u akvarelu

2. nagrada - Dragan Mitić: Bez suvišnih riječi

 

Sjajnu priloženu ilustraciju poslao nam je trećenagrađeni autor Marko Štrok. Hvala!

Natječaj "Moje drago serce" u sklopu Godine čitanja organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju. Pokrovitelji natječaja su Karlovačka županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj.

 

Objavljeno u Novosti

 

Pridružite nam se u petak, 23. srpnja 2021. u 19:00 sati u Dnevnom boravku na rijeci Kupi (Gradsko kupalište Ozalj) na drugom "Čaju s Edom"! Riječ je o posebnom književnom susretu na kojem će pisac Sven Popović ugostiti svog oca, pisca Edu Popovića.
U sklopu programa "Čaj s Edom" u listopadu smo upoznali pjesnika Tomislava Domovića kojeg je u Gradskoj knjižnici Ozalj ugostio Sven Popović, a sada napokon nastavljamo književne susrete i to s oba organizatora (Edo Popović koordinira i organizira susrete, a Sven Popović moderator je pojedine književne večeri). Edo je nedavno objavio novi roman, "Kako sam brojio ružičaste robote", a Sven planira uskoro objaviti novu knjigu pa će dvojica pisaca svakako imati o čemu razgovarati.
Kako je program "Čaj s Edom" uz književnost, posvećen i prirodi, zdravlju i dobrobiti čovjeka, drugi od četiri planirana književna susreta održat ćemo uz rijeku Kupu u Dnevnom boravku na rijeci, a organiziramo ga u suradnji s timom Izvan fokusa i Restoranom Žganjer.
Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Edo Popović i Sven Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa je mladi nagrađivani grafički dizajner Martin Peranović.
U slučaju lošeg vremena, književni ćemo susret preseliti u Gradsku knjižnicu Ozalj. Držite palčeve za sunčan dan i pridružite nam se na jedinstvenoj književnoj večeri sa sjajnim gostima. Veselimo se vašem dolasku!
……..…………………………..
Edo Popović svoju je prozu predstavio 1987. zbirkom priča "Ponoćni boogie". Sljedeća je knjiga, "San žutih zmija", stigla trinaest godina kasnije, a otad je objavio niz naslova od kojih navodimo tek nekolicinu: "Izlaz Zagreb jug", "Plesačica iz Blue Bara", "Igrači", "Priručnik za hodače", "Lomljenje vjetra", "U Velebitu", "Mjesečev meridijan", "Čovjek i planina", "Zapisi iz Stranice Gornje". Nedavno je objavio novi roman "Kako sam brojio ružičaste robote" koji će predstaviti u Ozlju. Djela su mu prevedena na njemački, mađarski, engleski i slovenski.
Sven Popović diplomirao je komparativnu književnost te engleski jezik i književnost i amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Piše glazbene i književne kritike za časopise i portale. Prozu je objavljivao u Quorumu, Zarezu, Fantomu slobode, časopisu Nova riječ, časopisu Script, zborniku Record Stories, antologiji mladih prozaika Bez vrata, bez kucanja te na raznim internetskim portalima. Književni prvijenac "Nebo u kaljuži" objavio je 2015., a 2018. slijedi "Uvjerljivo drugi". Jedan je od osnivača "TKO ČITA?", programa namijenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u antologiju Best European Fiction 2017 i prevedene na engleski, njemački, poljski i rumunjski.

 

Objavljeno u Novosti

U petak, 9. srpnja 2021. u Gradskoj knjižnici Ozalj održana je promocija zbirke poezije Pjesme u vitražu pjesnikinje Mire Marković Mikoć. Autorica je recitirala svoju jedinstvenu brajsku poeziju, ali i pjesme na standardnom hrvatskom jeziku, a u predstavljanju knjige pomogli su joj i slikarica Božena Mirt i pjesnik Josip Fabina. Kao poseban glazbeni gost nastupio je majstor gitare i lutnje Danijel Jurišić koji je odsvirao dvije prekrasne kompozicije na lutnji. Pjesničkoj večeri pridružile su se i članice KUD-a "Ključ" Trg koje su čitale poeziju i predstavile aktivnosti KUD-a. Najljepše zahvaljujemo gospođi Marković Mikoć i njezinim posebnim gostima na lijepoj poetsko-glazbenoj večeri u ozaljskoj knjižnici, a svim posjetiteljima ljubiteljima poezije hvala na dolasku i ugodnom druženju.

Objavljeno u Novosti

Završio je osmi međunarodni književni natječaj "Moje drago serce". Članovi stručnog povjerenstva za vrednovanje, književnica Julijana Matanović, sveučilišna profesorica Dubravka Težak i književnik i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, imali su zahtjevan zadatak – od rekordne 102 prijavljene priče odabrati tri za nagradu Stjepko Težak i sedam za pohvalu povjerenstva. Prvu nagradu "Stjepko Težak" u vrijednosti 5.000 kuna osvojila je Dunja Tokić za priču "Ljubavna priča u akvarelu", druga nagrada u vrijednosti 3.000 kuna pripala je Draganu Mitiću za priču "Bez suvišnih riječi", a treću nagradu u vrijednosti 1.500 kuna osvojio je Marko Štrok za priču "Čista". Pohvale stručnog povjerenstva zaslužili su Snježana Babić Višnjić ("Savršen dan"), Teuta Bakula [bez naslova], Sanjin Ćiković ("Potpis"), Željka Horvat Čeč ("Brzinski izlet"), Antonija Klobučar ("Moj Radovan"), Anica Marcelić ("Autoportret") i Erik Matejak ("Dobrodošli u Ozalj").

Dodjela nagrade "Stjepko Težak" održana je 8. srpnja 2021. u Starom gradu Ozalj. Nakon dobrodošlice domaćina, ravnatelja Zavičajnog muzeja Ozalj i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Ozlju Stjepana Bezjaka, te uvodne riječi ravnatelja Gradske knjižnice Ozalj Bogdana Bošnjaka, nagrade i pohvale najuspješnijim prisutnim autoricama, prvonagrađenoj Dunji Tokić i pohvaljenim Snježani Babić Višnjić, Teuti Bakuli i Anici Marcelić, uručili su profesorica Dubravka Težak, gradonačelnica Lidija Bošnjak i ravnatelj Gradske knjižnice Ozalj Bogdan Bošnjak. Dubravka Težak obrazložila je tijek zahtjevnog procesa vrednovanja prijavljenih priča, a Julijana Matanović, iako nije mogla prisustvovati, javila nam se putem bilješke o natječaju i odabiru najboljih priča.

Svečanost dodjele nagrade Stjepko Težak glazbenim je nastupima upotpunio kantautor Martin Ladika. Za kraj svečane večeri Bogdan Bošnjak pročitao je ulomak iz trećenagređene priče "Čista" Marka Štroka, a ozaljski pjesnik Marijan Lončarić pročitao je dio drugonagrađene priče "Bez suvišnih riječi" Dragana Mitića. Prvonagrađena autorica Dunja Tokić pročitala je svoju sjajnu "Ljubavnu priču u akvarelu". Tri nagrađene priče bit će objavljene u časopisu Republika te na web stranici Gradske knjižnice Ozalj, a uskoro započinje i rad na drugoj zbirci najboljih priča natječaja "Moje drago serce" koja će okupiti 40 najuspješnijih priča koje su pohvaljene i nagrađene u protekle četiri godine.

Od srca zahvaljujemo nagrađenim i pohvaljenim autorima, kao i svim ostalim autorima koji su ove godine poslali svoje priče na natječaj "Moje drago serce". Članovima stručnog povjerenstva natječaja veliko hvala na vrednovanju priča. Stjepanu Bezjaku i Zavičajnom muzeju Ozalj hvala na suradnji u organizaciji natječaja i dodjele nagrade "Stjepko Težak" te na fotografijama. Martinu Ladiki zahvaljujemo na izvrsnim glazbenim izvedbama. Trend TV, hvala na reportaži s lica mjesta, a hvala i svim ostalim medijima koji su prenijeli vijesti o natječaju "Moje drago serce" i dodjeli nagrade "Stjepko Težak". Naravno, zahvaljujemo svim ljubiteljima književnosti koji prate natječaj "Moje drago serce", a posebno onima koji su nam se jučer pridružili na dodjeli nagrade "Stjepko Težak".

Natječaj "Moje drago serce" u sklopu Godine čitanja organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju. Pokrovitelji natječaja su Karlovačka županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj.

 

404
People reached
29
Engagements
 
+1.2x average
Distribution score
15
2 comments
 
Like
 
 
 
Comment
 
 
Share
 
 
Objavljeno u Novosti
Subota, 03 Srpanj 2021 07:57

Josip Šut: Sve u svoje vrijeme

2. srpnja 2021. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj autor Josip Šut predstavio je uz pomoć pisca Željka Mavretića knjigu Sve u svoje vrijeme: Zapisi o prolaznosti i postojanju – Svijetom od Ozlja i Karlovca. Bila je to premijerna promocija nove knjige g. Šuta, a riječ je podužem autobiografskom djelu u kojem je autor zabilježio niz epizoda iz svog života, uz dojmove i zapise o svim tekovinama i zbivanjima – što svjetskim, što lokalnim, što iznimnim, što svakodnevnim – koja su ga kroz život okruživala. S obzirom da, kako sam kaže, "radosno nosi prokletstvo vječitog istraživača i lutalice", svjetski je putnik te gaji niz raznolikih interesa, memoarski zapisi Josipa Šuta vrlo su dinamični i upečatljivi. Najljepše zahvaljujemo Josipu Šutu i Željku Mavretiću na predstavljanju knjige Sve u svoje vrijeme, a veliko hvala i svim gostima na dolasku i druženju prilikom ove posebno lijepe i ugodne književne večeri.

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u četvrtak, 8. srpnja 2021. u 19 sati u Zavičajnom muzeju Ozalj u Starome gradu Ozalj na dodjeli nagrade "Stjepko Težak" za najbolje priče na ovogodišnjem natječaju "Moje drago serce".
Na 8. međunarodni književni natječaj "Moje drago serce" prijavljene su čak 102 sjajne priče, a članovi stručnog povjerenstva za vrednovanje priča, Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović, imali su težak zadatak odabira tri najbolje priče te sedam koje će dobiti posebnu pohvalu.
Ovogodišnji najuspješniji autori su:
1. nagrada - Dunja Tokić, Zagreb: "Ljubavna priča u akvarelu"
2. nagrada - Dragan Mitić, Kopar, Slovenija: "Bez suvišnih riječi"
3. nagrada - Marko Štrok, Zagreb: "Čista"
Posebne pohvale povjerenstva zaslužili su sljedeći autori:
- Snježana Babić Višnjić, Zagreb: "Savršen dan"
- Teuta Bakula, Brezje: [bez naslova]
- Sanjin Ćiković, Viškovo: "Potpis"
- Željka Horvat Čeč, Rijeka: "Brzinski izlet"
- Antonija Klobučar, Dugo Selo: "Moj Radovan"
- Anica Marcelić, Zaprešić: "Autoportret"
- Erik Matejak, Zagreb: "Dobrodošli u Ozalj"
Pridružite nam se na književnom slavlju, radujemo se vašem dolasku!

Objavljeno u Novosti

1. srpnja 2021. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj održana je književna večer u sklopu akcije "Čitam, dakle postojim" koju organizira Književni krug Karlovac. Druženje uz kratke priče planirali smo održati u posebnom ozračju Dnevnog boravka na Kupi na Gradskom kupalištu Ozalj, ali vremenske (ne)prilike potjerale su nas u knjižnicu. Ipak, unatoč promjeni lokacije, književna večer oduševila je sve okupljene. Članovi Književnog kruga Karlovac, Željko Mavretić, Tomislav Beronić i Damir "Dado" Valent čitali su svoje priče i priuštili nam lijepu i raznoliku književnu poslasticu. "Svilkov mozaik" Željka Mavretića dirnuo je slušatelje vječnim temama ljubavi i smrti, "Oni će lomiti kruh" Tomislava Beronića odveo nas je na dvor Frankopana, a "Dnevnik korone" Damira Valenta nasmijao nas je duhovitom obradom vrlo aktualne tematike. Hvala Književnom krugu Karlovac na sjajnim pričama, hvala Crvenom križu Ozalj i Matici umirovljenika Ozalj na suradnji u organizaciji književne večeri i hvala svim gostima na ugodnom druženju!

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj u petak, 9. srpnja 2021. u 18 sati na predstavljanju zbirke poezije "Pjesme u vitražu" pjesnikinje i slikarice Mire Marković Mikoć.

Posebnost poezije Mire Marković Mikoć proizlazi iz njezine uporabe specifičnog brajskog govora u pjesničkom izrazu. Njezina nova zbirka pomalo odskače od dosadašnje poetike autorice jer sadrži tri dijela: pjesme na brajskom, pjesme na standardnom hrvatskom jeziku te kutak za djecu. Pred godinu dana autorica je u Ozlju predstavila zbirku "Perom i kistom", a ove se godine radujemo ponovnom druženju uz nove pjesme u zbirci "Pjesme u vitražu".
Kao poseban glazbeni gost nastupit će majstor lutnje i gitare, akademski glazbenik Danijel Jurišić.
Pozivamo sve pjesnike i ljubitelje poezije da se pridruže pjesničko-glazbenoj večeri s originalnom i neponovljivom gospođom M.M.M. – Mirom Marković Mikoć. Radujemo se vašem dolasku!
Više o autorici: Mira Marković Mikoć slikarstvom i poezijom bavi se od ranog djetinjstva. Posebno je likovno aktivna od 60-tih godina, a u literarnom svijetu sudjeluje kao ilustratorica u nekoliko knjiga. Potom počinje intenzivnije pisati poeziju i njezine su pjesme objavljene u mnogim zajedničkim zbornicima. Kroz taj rad kod autorice se javlja potreba da opiše svoj život i život svoje djece poezijom na brajskom izričaju. Mira Marković Mikoć objavila je tri zbirke: "Kaj da vam povim?", "Perom i Kistom" i novu, "Pjesme u vitražu".
Objavljeno u Novosti