Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti

 

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige družili smo se uz putopisnu književnu večer. U četvrtak, 20. listopada 2022. Josip Šut predstavio je svoju novu knjigu "55 dana ekspedicije Latinskom Amerikom". Autor je podijelio niz zanimljivih anegdota s putovanja na koje se u društvu još sedmero pustolova zaputio 1998. godine. Pisac Tomislav Beronić moderirao je putopisnu priču, a videozapisi iz Čela, Perua, Bolivije, Argentine, Paragvaja i Brazila dodatno su obogatili promociju knjige. Najljepše zahvaljujemo g. Šutu, g. Beroniću i svim posjetiteljima.

 

Objavljeno u Novosti
Petak, 14 Listopad 2022 16:17

Predstavljanje "Panonskog kataloga"

Uoči Mjeseca hrvatske knjige, 13. listopada 2022. u Gradskoj knjižnici Ozalj održano je predstavljanje Panonskog kataloga. Višejezičnu publikaciju predstavio je povjesničar, filolog i predstojnik Panonskog institiuta Robert Hajszan, a zatim je uslijedio razgovor o Gradišćanskim Hrvatima i drugim temama. Hvala gospodinu Hajszanu na gostovanju u Ozlju, hvala gospođi Sanji Benković Marković na organizaciji susreta i hvala svim posjetiteljima na dolasku.

13. listopada 2022. u Gradskoj knjižnici Ozalj održano je predstavljanje Panonskog kataloga. Višejezičnu publikaciju predstavio je povjesničar, filolog i predstojnik Panonskog institiuta Robert Hajszan, a zatim je uslijedio razgovor o Gradišćanskim Hrvatima i drugim temama.

Hvala gospodinu Hajszanu na gostovanju u Ozlju, hvala gospođi Sanji Benković Marković na organizaciji susreta i hvala svim posjetiteljima na dolasku.

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u četvrtak, 20. listopada 2022. u 18:30 sati u Gradskoj knjižnici Ozalj na predstavljanju nove putopisne knjige Josipa Šuta "55 dana ekspedicije Latinskom Amerikom". Knjiga govori o dvomjesečnoj ekspediciji diljem Južne Amerike 1998. godine. Josip Šut i njegovi suputnici posjetili su tada Čile, Peru, Boliviju, Argentinu, Paragvaj i Brazil. Razni doživljaji s velikog putovanja zabilježeni su u novoj knjizi koju će predstaviti autor Josip Šut i pisac Tomislav Beronić, uz popratne videozapise.

O autoru: Josip Šut rođen je u Novakima pored Ozlja, a neka od njegovih ranijih djela su "Dvanaest dana začudnog Balkana", "Karlovačke pučke šetnje: 1998.-2008." i "Sve u svoje vrijeme". Kako sam za sebe voli reći, autor radosno nosi "prokletstvo" vječitog istraživača i lutalice. Zanimaju ga raznolike teme i područja – od jezika i književnosti, preko sporta i glazbe do usmene predaje i kazališnog stvaralaštva. Od špilja, rijeka, šuma i planina do života njihovih životinjskih stanovnika. Uvijek opremljen kamerom i perom, g. Šut marljivo bilježi sve svoje doživljaje, što prilikom mnogih putovanja širom svijeta, što u svakodnevnom životu.

Predstavljanje knjige "55 dana ekspedicije Latinskom Amerikom" organiziraju u sklopu Mjeseca hrvatske knjige Josip Šut, Društvo Historia Viva i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj.

 

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se 13. listopada 2022. u 18 sati na predstavljanju "Panonskog kataloga". Ova se višejezična publikacija bavi panonskim i gradišćanskim temama, a predstavit će ju Robert Hajszan.

Panonski institut objavljivao je od 1994. do 2018. "Panonsku ljetnu knjigu" odnosno "Panonski ljetopis". Nakon četverogodišnje stanke, objavljen je "Panonski katalog". Robert Hajszan, urednik "Panonskog kataloga" i predstojnik Panonskog instituta, povjesničar je, publicist i filolog, prosvjetni i kulturni djelatnik, vrsni poznavatelj jezika i cjelokupne kulture Hrvata u Gradišću, pisac i sveučilišni predavač.

Objavljeno u Novosti