Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti

U utorak, 14. lipnja 2022. Mladen Kuka predstavio je u Gradskoj knjižnici Ozalj svoju knjigu "Pakao se zove Jazovka". Speleolog, planinar i istraživač, član Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" i pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu, Mladen Kuka otkrio je masovnu grobnicu Jazovku 1989. godine i otad se neprestano zalaže za zaštitu Jazovke kao mjesta posebnog pijeteta. Otkriće te zastrašujuće i tragične jame g. Kuka je opisao putem predavanja i dokumentarnog filma, a nakon izlaganja odgovarao je na pitanja okupljenih. Diskusija o teškoj i zahtjevnoj temi potrajala je do kasno u noć. Zahvaljujemo Mladenu Kuki na gostovanju u Gradskoj knjižnici Ozalj, a hvala i svima koji su došli na promociju.

Predstavljanje knjige "Pakao se zove Jazovka" organizirali su Mladen Kuka, Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja" - Zmajski stol u Karlovcu i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj.

Objavljeno u Novosti

U petak, 10. lipnja 2022. Damir Valent predstavio je u Gradskoj knjižnici Ozalj svoju novu zbirku priča i blogova, "Mrežnica u mom oku". U svom karakterističnom vedrom stilu, "gospon Dado" ispričao je niz duhovitih anegdota, otkrio kako je nastala, nestala i ponovno pronađena njegova prva priča te pročitao dva vesela "(o)bloga". Kao veliki ljubitelj glazbe, sjetno se dotaknuo i nekih emotivnijih tema koje je povezao uz pjesme slavne švedske grupe ABBA.

Damiru Valentu od srca zahvaljujemo na gostovanju u ozaljskoj knjižnici, a isto tako hvala svima koji su došli na promociju. Na fotografijama zahvaljujemo ravnateljici POU Ozalj, Zdenki Novosel.

Objavljeno u Novosti

 

U petak, 10. lipnja 2022. u sklopu Filmskog EU tjedna u Gradskoj knjižnici Ozalj održana je projekcija animiranog filma "Luis i društvo iz svemira". Kinoklub Karlovac, hvala na projekciji. Draga publiko, hvala na dolasku!

 

Objavljeno u Novosti
Četvrtak, 09 Lipanj 2022 13:07

Premijera filma "Prgava petorka"

U srijedu, 8. lipnja 2022. u Društvenom centru Ozalj održana je premijera kratkog dječjeg igranog filma "Prgava petorka". Film je naišao na odličnu reakciju publike, a nakon projekcije mladi filmaši Dominik, Damjan, Ivan, Petar i Gabriel podijelili su s okupljenima zanimljive doživljaje sa snimanja. Hvala svima koji su došli pogledati film! Na fotografiji zahvaljujemo Ivi Mrljak.

U produkciji filma Prgava petorka sudjelovali su Tehno OZ, Društveni centar Ozalj, Društvo Naša djeca Ozalj, Osnovna škola „Slava Raškaj“ Ozalj i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj. Film će ovih dana biti prijavljen na nekoliko dječjih filmskih festivala pa držimo palčeve da uđe u njihove službene programe.

Objavljeno u Novosti

Iznenađenje! Kinoklub Karlovac časti nas odličnim animiranim filmom "Luis i prijatelji iz svemira"! Bacite oko na foršpan (https://youtu.be/Vi38fXAA3Bc), a cijeli crtić pogledajte sutra, 10. lipnja 2022. u 16:30 sati u Gradskoj knjižnici Ozalj. Vidimo se!

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u utorak, 14. lipnja 2022. godine u 19 sati u Gradskoj knjižnici Ozalj na predstavljanju knjige "Pakao se zove Jazovka" Mladena Kuke. Riječ je o knjizi koja donosi potresno svjedočanstvo o masovnoj grobnici u jami Jazovki koju je 1989. nakon 14-godišnje potrage otkrio autor i urednik knjige, speleolog i planinar Mladen Kuka. Iz jame su 2020. godine ekshumirani ostaci 814 žrtava ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u Drugom svjetskom ratu. Knjiga je bogato opremljena relevantnim tekstovima, fotografijama i dokumentacijom vezanom uz strašnu Jazovku. Mladen Kuka knjigu će predstaviti kroz predavanje, pripadajuće video materijale i završnu tribinu.

Predstavljanje knjige "Pakao se zove Jazovka" organiziraju Mladen Kuka, Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja" - Zmajski stol u Karlovcu i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj.

Više o autoru: Mladen Kuka gotovo čitav život posvetio je planinarenju, speleologiji, istraživanju i štovanju djela poznatih hrvatskih istraživača braće Seljan. Iza njega je niz ekspedicija po cijelome svijetu i autor je mnogih putopisa, filmova, serijala i izložbi, a život i rad posebno mu je obilježen otkrićem jame Jazovke. Član je Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" u kojoj nosi naziv Zmaj Abesinski II., kao nasljednik Mirka Seljana koji je nosio naziv Zmaj Abesinski I. Pročelnik je Zmajskog stola u Karlovcu.

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u petak, 10. lipnja 2022. u 19:00 sati u Gradskoj knjižnici Ozalj na promociji knjige "Mrežnica u mom oku" autora Damira Valenta.

Omiljen radijski voditelj Radio Mrežnice i neumoran bloger, Valent u svojim online "oblozima" duhovito komentira najrazličitije aktualne teme (https://radio-mreznica.hr/author/dado/). Knjiga "Mrežnica u mom oku" okuplja niz njegovih popularnih blogerskih zapisa i nema sumnje da će ih Damir "Dado" Valent predstaviti u svom karakterističnom duhovitom stilu te da će to biti jedna vrlo vedra književna večer. Vidimo se, radujemo se vašem dolasku!

"Priče u knjizi objavljene su na RM portalu u rubrici (O)blog by Dado od 2018. do 2022. godine. Autor na duhovit način pripovijeda o fenomenima svakodnevice koje uspješno povezuje s prošlim događajima svjedočeći time da se ova kugla Zemaljska okreće svojim tempom bez obzira na to koliko mi željeli da stane ili da se okreće još brže."

 

Objavljeno u Novosti
Subota, 04 Lipanj 2022 12:26

"Frankopanska večer" u Ozlju

U četvrtak, 2. lipnja 2022. u Starom gradu Ozalj održana je "Frankopanska večer". Uz pomoć kostimiranih glumaca, pisar Tomislav Beronić predstavio je knjigu "Frangere pane: Priče o Frankopanima", a terasa Starog grada bila je napučena i nizom dodatnih sadržaja pa smo imali priliku pogledati odličnu izložbu grafika hrvatskih velikana Frana Petra Reizla i nekoliko fotografija frankopanskih posjeda Mladena Valjka te degustirati proizvode "frankopanske trpeze" poput piva, kozjeg sira, čokolade i drugih delicija. Već na ulazu u Stari grad pisar Tomislav glagoljicom je bilježio uzvanike, a književna je večer započeta uz ritualno lomljenje kruha. Stjepan Bezjak i Andrea Radojčić za potrebe ceremonije uživjeli su se u uloge Petra Zrinskog i Katarine Zrinske, a knjižničar Bogdan Bošnjak bio je njihov kaštelan. Zanimljivoj je književnoj večeri nazočila gradonačelnica Lidija Bošnjak, a uvodu su se prisutnima obratili Mladen Kuka, Zmaj Abesinski II., pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu u ime Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja", te Damir Valent, predsjednik Književnog kruga Karlovac u ime Književnog kruga. Gospodinu Kuki i Družbi "Braća Hrvatskoga Zmaja" posebno zahvaljujemo na mogućnosti korištenja savršenog ambijenta Staroga grada.

"Frankopanska večer" bila je plod uspješne suradnje. Naime, Tomislav Beronić okupio je velik tim i u organizaciji književne večeri sudjelovali su Družba "Braća Hvatskoga Zmaja", Književni krug Karlovac, Gradska knjižnica Ozalj, Zavičajni muzej Ozalj, inicijativa U potrazi za frankopanskim posjedima, Frankopanska trpeza, Pivovara Podrum, Sirana Jagarka, Reizl Chocolates, Sora Cvjetni dizajn dizajn i mnogi drugi. Hvala svima! Posebno hvala Andreji Radojčić i Stjepanu Bezjaku te ostalim glumcima koji su besprijekorno utjelovili Katarinu, Petra i njihovu dvorsku svitu. Stjepanu, Danijelu Stankoviću i Miroslavu Razumu iskreno hvala i na velikodušnoj pomoći u organizaciji, pripremanju i pospremanju. Radio Mrežnica i Trend mediji, hvala na medijskoj podršci.

Naravno, hvala svima koji su svojim prisustvom uveličali ovo posebno druženje, a pogotovo članovima Udruga slijepih USKA Karlovac.

Kako je naš knjižničar bio zauzet ulogom kaštelana i voditelja ceremonije, nismo uspjeli uloviti puno fotografija, ali dojmljive slike s "Frankopanske večeri" objavili su na svojim Facebook stranicama Tomislav Beronić i Zavičajni muzej Ozalj. Hvala im!

Objavljeno u Novosti

Prošle godine u rujnu snage su udružili Društveni centar Ozalj, Tehno OZ i Gradska knjižnica Ozalj, a plod suradnje dječji je film koji su snimili učenici Osnovne škole "Slava Raškaj" Ozalj. Naravno, ne smijemo zaboraviti i Društvo Naša djeca Ozalj čija je kamera korištena za filmski projekt. Nakon podužeg petljanja s montažom, a prije sezone prijava na dječje filmske festivale, kratki igrani film "Prgava petorka" napokon je spreman i imat će premijeru u srijedu, 8. lipnja u 19 sati u Društvenom centru Ozalj! Pridružite se filmskoj večeri, nasmijte se uz veseo dječji film i upoznajte mlade filmaše koji su ga snimili. Vidimo se!

Objavljeno u Novosti