Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca - Novosti
Petak, 30 Lipanj 2023 12:39

Frankopanska večer

U četvrtak, 29. lipnja 2023. u Starom gradu Ozalj održana je spektakularna Frankopanska večer na kojoj je pisac Tomislav Beronić predstavio svoju novu zbirku priča o Frankopanima, Stella aurea. Bilo je to jedinstveno književno druženje koje je borjne okupljene goste vratilo u neka minula vremena. Pogledajte bogatu galeriju fotografija i više detalja saznajte na Facebook-u.

Objavljeno u Novosti
Četvrtak, 29 Lipanj 2023 12:35

Izložba Mire Stepinac

U srijedu, 28. lipnja 2023. u galerijskom prostoru Gradske knjižnice Ozalj otvorena je izložba slikarskih radova Mire Stepinac. Izložbu su otvorili Zdenka Novosel, ravnateljica POU Ozalj i Stjepan Bezjak, ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj uz autoricu Miru Stepinac i pjesnikinju Jasnu Kovačević. Izložbu su zajedno organizirali POU Ozalj, Zavičajni muzej Ozalj i Gradska knjižnica Ozalj. Kako je bilo na otvorenju, pogledajte OVDJE.

Objavljeno u Novosti

U utorak, 20. lipnja 2023. u Gradskoj knjižnici Ozalj održano je predstavljanje knjige "Makijev put – svijetlom stranom planine". Riječ je o knjizi koja dokumentira putovanje Zvonka Madune “Makija” cijelom Hrvatskom, od Iloka do Prevlake, ukupno 1782,4 km u trajanju od 125 dana, sve pješke. Knjiga koja opisuje ovu pustolovinu plod je suradnje dvojice prijatelja – Zvonka Madune koji je poduzeo ovaj zanimljiv pothvat, i Željka Oreškog, kontrolora leta koji kaže da nije planirao biti pisac, ali koji je unatoč tome o Zvonkovoj avanturi sastavio cijelu kroniku na temelju blogova koje je svakodnevno pisao tijekom Zvonkova putovanja. G. Oreški i g. Maduna u ozaljskoj su knjižnici opisali cijelu avanturu – od početnih priprema do posljednjeg koraka, uz brojne zanimljive i duhovite anegdote te čak i napomene o najboljem točenom pivu za nužno rashlađivanje nakon dugotrajnog hodanja. G. Maduni i g. Oreškom čestitamo na impresivnom podvigu i objavljivanju knjige te im zahvaljujemo na originalnoj putopisnoj večeri u Ozlju. Trend medijima hvala na medijskoj podršci i reportaži. Naravno, svim dragim gostima hvala na dolasku i ugodnom druženju!

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se na Frankopanskoj večeri u Starom gradu Ozlju 29. lipnja 2023. u 19 sati! Riječ je o predstavljanju knjige Stella Aurea - Priče o Frankopanima autora Tomislava Beronića, a književno će druženje biti popraćeno nizom dodatnih sadržaja, uz bogat program, kostimirane goste, razne frankopanske slastice itd. Više detalja saznajte OVDJE.

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se na otvorenju izložbe umjetničkih radova naše sugrađanke, gospođe Mire Stepinac u galerijskom prostoru Gradske knjižnice Ozalj, odnosno uredu POU Ozalj 28. lipnja 2023. u 19 sati. Izložbu organiziraju Mira Stepinac, Pučko otvoreno učilište Katarina Zrinska - Ozalj, Zavičajni muzej Ozalj i Gradska knjižnica Ozalj.

Objavljeno u Novosti
Ponedjeljak, 19 Lipanj 2023 10:51

Obavijest

 

Poštovani korisnici,

Gradska knjižnica Ozalj neće raditi od četvrtka, 22. lipnja 2023. (Dan antifašističke borbe) do ponedjeljka, 3. srpnja 2023. zbog korištenja godišnjeg odmora.

Hvala na razumijevanju.

Napominjemo da unatoč godišnjem odmoru pripremamo zanimljive programe – pridružite nam se na otvorenju izložbe Mire Stepinac 28.6. u 19 sati u galerijskom prostoru Gradske knjižnice Ozalj i na "Frankopanskoj večeri" 29.6. u 19 sati u Starom gradu Ozalj.

S uobičajenim radom nastavljamo u ponedjeljak, 3. srpnja 2023.

 

Objavljeno u Novosti

U srijedu, 14. lipnja 2023. u Velikoj dvorani Jure Petričevića u Središnjici Matice hrvatske u Zagrebu održano je predstavljanje knjige Ljubavna priča u akvarelu. Riječ je o zbirci koja okuplja 40 kratkih priča koje su odlikovane nagradom "Stjepko Težak" ili pohvalom povjerenstva na književnom natječaju Moje drago serce od 2018. do 2021. Knjigu su predstavili urednica, književnica Julijana Matanović, sveučilišna profesorica Dubravka Težak i književnik Jasmin Imamović. Ulomke iz nagrađenih priča pročitale su autorice Senka Čorak, Ivana Adlešić Pervan i Dunja Tokić. Puno hvala svim autorima čije su priče sabrane u zbirci!

Zbirku Ljubavna priča u akvarelu u zajedničkoj su nakladi objavili Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju. Karlovačka županija i Grad Ozalj pokrovitelji su ovog izdanja na čemu im iskreno zahvaljujemo.

Najljepše zahvaljujemo predsjedniku Matice hrvatske Miri Gavranu i svim njegovim suradnicima u Matici na toploj dobrodošlici, bila nam je velika čast što je upravo Matica hrvatska bila domaćin predstavljanja Ljubavne priče u akvarelu. Od srca hvala Julijani Matanović, Dubravki Težak i Jasminu Imamoviću na sjajnim govorima te autoricama Senki Čorak, Ivani Adlešić Pervan i Dunji Tokić na čitanju izvrsnih priča. Veliko hvala i svim ostalim autorima čije su priče sabrane u knjizi i koji su prisustvovali promociji. Hvala svim posjetiteljima na ugodnom druženju i slavljenju književnosti, ljubavi i Ozlja!

Knjiga Ljubavna priča u akvarelu može se kupiti po cijeni od 20 eura u Gradskoj knjižnici Ozalj, Zavičajnom muzeju Ozalj i Ogranku Matice hrvatske u Ozlju.

Podsjećamo, u tijeku je 9. natječaj Moje drago serce. Pošaljite nam svoje priče na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 30. lipnja. Više informacija nađite ovdje.

Priložena fotografija: Jelena Gazivoda

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u Gradskoj knjižnici Ozalj u utorak, 20. lipnja 2023. u 18 sati na predstavljanju knjige "Makijev put – svijetlom stranom planine" autora Željka Oreškog.

Željko Oreški je kontrolor letenja, kojem pisanje nije bio cilj u životu, rođen u Virovitici 1970. godine. Iako je završio prometni fakultet, oduvijek su ga zanimali psihologija i priroda. Ljubav prema pisanju imao je još u osnovnoj školi, no tu je ljubav realizirao tek nedavno, prateći prijatelja koji se uputio u avanturu života. Predstavit ćemo knjigu u  kojoj nam autor Željko Oreški donosi zanimljivu i uzbudljivu priču o putovanju Zvonka Madune dugom 1782,4 km od Iloka do Prevlake u trajanju od 125 dana.

Ta zahtjevna dionica je nacionalna, krajobrazna, dugoprugaška staza za hodanje koja u neprekinutom nizu povezuje najistočniju (Ilok), najsjeverniju (Sveti Martin na Muri), najzapadniju (Savudrija)  i najjužniju (Prevlaka) točku Republike Hrvatske. Put je podijeljen u tri sekcije: Ilok – Sveti Martin na Muri, Sveti Martin na Muri – Savudrija i Savudrija – Prevlaka.

U ovoj knjizi Zvonko Maduna opisuje svu ljepotu pustolovine, humanitarni značaj, težinu i ujedno ljepotu tišine, misli, razgovora sa sobom. Putujući 125 dana snimio je 14 000 fotografija, od kojih je 125 uvršteno u knjigu; po 1 za svaki dan putovanja.

"Makijev put – svijetlom stranom planine" zapravo je priča i o jednoj velikoj humanitarnoj akciji za skrb o djeci iz Udruge „Nova budućnost“. Radi se o udruzi koja pruža socijalne usluge djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U RH ima 7 takvih centara, od kojih su 3 u Samoboru.

U samom putu Maki govori kako mu je Hrvatska nevjerojatno lijepa zemlja, daleko najljepša. A govori li Maki istinu, možete provjeriti na promociji knjige. Možda se i vi odvažite krenuti Makijevim putem…

Objavljeno u Novosti

Pridružite nam se u srijedu, 14. lipnja 2023. u 18 sati u Velikoj dvorani Jure Petričevića u Središnjici Matice hrvatske u Zagrebu (Strossmayerov trg 4) na predstavljanju knjige Ljubavna priča u akvarelu.

Ljubavna priča u akvarelu okuplja 40 kratkih priča koje su odlikovane nagradom "Stjepko Težak" ili pohvalom povjerenstva na književnom natječaju Moje drago serce od 2018. do 2021. Knjigu će predstaviti urednica, književnica Julijana Matanović, sveučilišna profesorica Dubravka Težak i književnik Jasmin Imamović.

Zbirku Ljubavna priča u akvarelu u zajedničkoj su nakladi objavili Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju pod pokroviteljstvom Karlovačke županije i Grada Ozlja.

Pridružite nam se na književnoj proslavi u čast autorima i pričama okupljenim u ovoj jedinstvenoj zbirci. Veselimo se vašem dolasku!

 

Napominjemo: u tijeku je 9. književni natječaj "Moje drago serce". Više detalja i upute za prijavu nađite ovdje.

Objavljeno u Novosti