Pridružite nam se u četvrtak, 23. studenoga 2023. u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj na predavanju posvećenom životu i radu Antuna Stepinca, stručnjaka za hidrologiju i sveučilišnog profesora rođenog u Vrhovcu kraj Ozlja. Predavanje organiziraju Gradska knjižnica Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju ususret 115. obljetnici rođenja profesora Stepinca.

O Stepincima i njihovome zavičaju govorit će profesorica Tihana Stepinac Fabijanić, a o profesoru Antunu Stepincu govorit će dr. sc. Ranko Žugaj.

Ukratko o profesoru Stepincu, preuzeto iz Hrvatskoga leksikona: Stepinac, Antun, ing. građevinarstva (Vrhovac, 1. XII. 1908. – Zagreb, 8. I. 1985.). Izvanredni profesor Građevinskoga fakulteta u Zagrebu (1969.). Stručnjak za hidrotehniku i posebice za hidrologiju. Najveći doprinosi u rješavanju praktičnih hidrotehničkih problema.

Više saznajte na predavanju u Gradskoj knjižnici Ozalj.

Radujemo se vašem dolasku!

 

Ovaj su tjedan Gradsku knjižnicu Ozalj zauzele razne simpatične životinjice. Bilo je tu vrapčića, ježića, tigrića, pužića, leptirića, bubamara i pčelica. Šalimo se, riječ je zapravo o grupama djece iz Dječjeg vrtića Zvončić koje su zajedno s tetama odgajateljicama posjetile ovih dana knjižnicu u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Striček knjižničar i mališani čitali su slikovnice, razgovarali o jeseni, prirodi, životinjama, knjižnicama, knjigama i drugim stvarima koje vole, čak su i vježbali kako bi se riješili viška energije i zadržali koncentraciju za priče.

Od srca hvala Dječjem vrtiću Zvončić, svim tetama i mališanima na posjetima i veselim druženjima. Posebno zahvaljujemo Leptirićima koji su nam povodom Mjeseca hrvatske knjige poklonili izvrsnu slikovnicu koju su sami izradili.

Petak, 10 Studeni 2023 11:35

Večer šansone

U četvrtak, 9. studenoga 2023. u Gradskoj knjižnici Ozalj održana je Večer šansone. Profesor Zdravko Dovedan Han predstavio je svoje interpretacije nekih od najpoznatijih pjesama velikih glazbenika Georgesa Moustakija i Georgesa Brassansa. Izvedbe šansona bile su začinjene nizom dosjetki i anegdota, a glazbene je aranžmane vilončelom upotpunio Ratimir Zekić. Da bi svi u publici znali o čemu je riječ u stihovima, pobrinula se Rosanda Tometić koja je sjajno recitirala hrvatske prijevode francuskih šansona. Zahvaljujemo izvođačima na zanimljivom nastupu i hvala svi gostima koji su se pridružili glazbenoj večeri. Posebno zahvaljujemo Krunoslavu Žganjeru koji je okupljene počastio kolačima i pićem povodom rođendana.

Četvrtak, 02 Studeni 2023 13:37

NAJAVA: Večer šansone, 9.11.2023. u 17h

Pridružite nam se u četvrtak, 9. studenoga 2023. u 17 sati na večeri šansone. Zdravko Dovedan Han izvest će niz poznatih pjesama slavnih francuskih glazbenika Georgesa Moustakija i Georgesa Brassensa. U interpretaciji francuskih šansona g. Dovedanu pridružit će se Ratimir Zekić na violončelu, a Rosanda Tometić recitirat će stihove pjesama prevedene na hrvatski jezik.
Dođite u Gradsku knjižnicu Ozalj na ugodno druženje uz zvonku radost. Radujemo se vašem dolasku!

Završio je deveti književni natječaj "Moje drago serce". Članovi stručnog povjerenstva za vrednovanje, književnica Julijana Matanović, sveučilišna profesorica Dubravka Težak i književnik Jasmin Imamović odabrali su tri priče za nagradu Stjepko Težak i sedam priča za pohvalu povjerenstva. Prvu nagradu "Stjepko Težak" u vrijednosti 700 eura osvojio je Damir Valent za priču "Tko igra za raju", druga nagrada u vrijednosti 400 eura pripala je Denisu Peričiću i Aniti Peričić za priču "Kiosk", a treću nagradu u vrijednosti 200 eura osvojio je Tomislav Štajduhar za priču "Ljubav, na kraju priče". Pohvale stručnog povjerenstva zaslužili su Marina Čalić ("Konačnost"), Melita Horvat ("Obećanje"), Andy Jelčić ("Navodno"), Marija Krešić ("Voda ispod mosta"), Nikolina Nikolić ("Ogledalo"), Marin Pelaić ("Čarobnica iz Ozlja") i Katarina Pučar ("Most do uspomena").

Dodjela nagrade "Stjepko Težak" održana je 13. listopada 2023. u Zavičajnom muzeju Ozalj u Starom gradu Ozalj. Nakon sjajne glazbene uvertire učenika Glazbene škole Karlovac i uvodne riječi ravnatelja Gradske knjižnice Ozalj Bogdana Bošnjaka, priznanja i nagrade najuspješnijim prisutnim autorima, prvonagrađenome Damiru Valentu, drugonagrađenima Denisu Peričiću i Aniti Peričić, trećenagrađenome Tomislavu Štajduharu te pohvaljenim autorima Katarini Pučar i Andyju Jelčiću, uručili su profesorica Dubravka Težak, zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar i gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak. Profesorica Težak pojasnila je proces vrednovanja i rangiranja priča, a nagrađeni autori potom su pročitali ulomke iz svojih priča. Prvonagrađeni Damir Valent podijelio je s okupljenima nekoliko svojih ozaljskih anegdota, a priču "Tko igra za raju" pročitao je u cijelosti. Tri nagrađene priče objavljene su na web stranici Gradske knjižnice Ozalj.

Od srca zahvaljujemo nagrađenim i pohvaljenim autorima, kao i svim ostalim autorima koji su se ove godine prijavili na natječaj "Moje drago serce". Članovima stručnog povjerenstva natječaja veliko hvala na vrednovanju priča. Stjepanu Bezjaku i Zavičajnom muzeju Ozalj hvala na suradnji u organizaciji natječaja i dodjele nagrade "Stjepko Težak". Hvala Miroslavu Razumu na fotografijama. Učenicima i profesorima Glazbene škole Karlovac, Područni odjel Ozalj, zahvaljujemo na glazbenim izvedbama koje su odredile veseo ton svečanosti dodjele nagrade. Trend medij i Radio mrežnica, hvala na reportažama s dodjele, a hvala i svim ostalim medijima koji su prenijeli vijesti o natječaju "Moje drago serce" i dodjeli nagrade "Stjepko Težak". Naravno, zahvaljujemo svim ljubiteljima književnosti koji prate natječaj "Moje drago serce", a posebno onima koji su nam se pridružili na dodjeli nagrade "Stjepko Težak".

Natječaj "Moje drago serce" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju. Pokrovitelji natječaja su Karlovačka županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj.

Stranica 1 od 56