Pridružite nam se u petak, 2. prosinca 2022. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Ozalj na večeri poezije s karlovačkim pjesnicima Mojcom Rapo-Waite i Almirom Pehlićem. Mojca i Almir čitat će nam pjesme iz svojih aktualnih zbirki poezije, a pozivamo i druge pjesnike da predstave vlastite stihove. Veselimo se vašem dolasku!

Mojca Rapo-Waite rođena je u Karlovcu. Poeziju je počela pisati i objavljivati još u osnovnoj školi. Studirala je u Zagrebu i Ljubljani. Predaje filozofiju, logiku i etiku u Gimnaziji Karlovac. Objavila je tri pjesničke zbirke : Razglednica mjeseca, Pjesme o rijekama, i Razglednica sunca. Piše i na slovenskom jeziku, a njezina pjesma "Tihotapka sanj" na slovenskom jeziku nagrađena je na natječaju "Sanjam svet" u sklopu Noći knjige 2021. godine u Sloveniji. Izbor iz poezije predstavila je u emisiji Poezija naglas Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije. Pjesme, stručne tekstove, prijevode, osvrte i recenzije objavljuje u raznim časopisima, novinama i publikacijama u zemlji i inozemstvu. Sudjeluje na brojnim i raznolikim pjesničkim događanjima koja promoviraju poeziju.U pripremi ima još nekoliko neobjavljenih pjesničkih zbirki.

Almir Pehlić pjesnik je i teolog, rođen je u Karlovcu gdje živi i književno djeluje. Doktorirao je teologiju 2022. godine te predaje sustavnu teologiju na Protestantskom teološkom učilištu u Osijeku i služi kao svećenik pri Protestantskoj reformiranoj kršćanskoj crkvi. Pjesme je objavljivao u časopisima i zbornicima. Član je Književnog kruga Karlovac od 2020. godine kada je objavio prvu knjigu poezije "Karlovačke kiše". U njegovim pjesmama isprepliću se motivi Karlovca i Zagreba, a piše u slobodnom stihu i u rimi. Inspiraciju za poeziju pronalazi u sjećanju na djetinjstvo kao i u jesenjim kišama. Trenutno priprema dvije nove knjige, jedna je knjiga poezije a druga je stručna knjiga s područja sakramentalne teologije.

 

 

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige družili smo se uz putopisnu književnu večer. U četvrtak, 20. listopada 2022. Josip Šut predstavio je svoju novu knjigu "55 dana ekspedicije Latinskom Amerikom". Autor je podijelio niz zanimljivih anegdota s putovanja na koje se u društvu još sedmero pustolova zaputio 1998. godine. Pisac Tomislav Beronić moderirao je putopisnu priču, a videozapisi iz Čela, Perua, Bolivije, Argentine, Paragvaja i Brazila dodatno su obogatili promociju knjige. Najljepše zahvaljujemo g. Šutu, g. Beroniću i svim posjetiteljima.

 

Petak, 14 Listopad 2022 16:17

Predstavljanje "Panonskog kataloga"

Uoči Mjeseca hrvatske knjige, 13. listopada 2022. u Gradskoj knjižnici Ozalj održano je predstavljanje Panonskog kataloga. Višejezičnu publikaciju predstavio je povjesničar, filolog i predstojnik Panonskog institiuta Robert Hajszan, a zatim je uslijedio razgovor o Gradišćanskim Hrvatima i drugim temama. Hvala gospodinu Hajszanu na gostovanju u Ozlju, hvala gospođi Sanji Benković Marković na organizaciji susreta i hvala svim posjetiteljima na dolasku.

13. listopada 2022. u Gradskoj knjižnici Ozalj održano je predstavljanje Panonskog kataloga. Višejezičnu publikaciju predstavio je povjesničar, filolog i predstojnik Panonskog institiuta Robert Hajszan, a zatim je uslijedio razgovor o Gradišćanskim Hrvatima i drugim temama.

Hvala gospodinu Hajszanu na gostovanju u Ozlju, hvala gospođi Sanji Benković Marković na organizaciji susreta i hvala svim posjetiteljima na dolasku.

Pridružite nam se u četvrtak, 20. listopada 2022. u 18:30 sati u Gradskoj knjižnici Ozalj na predstavljanju nove putopisne knjige Josipa Šuta "55 dana ekspedicije Latinskom Amerikom". Knjiga govori o dvomjesečnoj ekspediciji diljem Južne Amerike 1998. godine. Josip Šut i njegovi suputnici posjetili su tada Čile, Peru, Boliviju, Argentinu, Paragvaj i Brazil. Razni doživljaji s velikog putovanja zabilježeni su u novoj knjizi koju će predstaviti autor Josip Šut i pisac Tomislav Beronić, uz popratne videozapise.

O autoru: Josip Šut rođen je u Novakima pored Ozlja, a neka od njegovih ranijih djela su "Dvanaest dana začudnog Balkana", "Karlovačke pučke šetnje: 1998.-2008." i "Sve u svoje vrijeme". Kako sam za sebe voli reći, autor radosno nosi "prokletstvo" vječitog istraživača i lutalice. Zanimaju ga raznolike teme i područja – od jezika i književnosti, preko sporta i glazbe do usmene predaje i kazališnog stvaralaštva. Od špilja, rijeka, šuma i planina do života njihovih životinjskih stanovnika. Uvijek opremljen kamerom i perom, g. Šut marljivo bilježi sve svoje doživljaje, što prilikom mnogih putovanja širom svijeta, što u svakodnevnom životu.

Predstavljanje knjige "55 dana ekspedicije Latinskom Amerikom" organiziraju u sklopu Mjeseca hrvatske knjige Josip Šut, Društvo Historia Viva i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj.

 

Pridružite nam se 13. listopada 2022. u 18 sati na predstavljanju "Panonskog kataloga". Ova se višejezična publikacija bavi panonskim i gradišćanskim temama, a predstavit će ju Robert Hajszan.

Panonski institut objavljivao je od 1994. do 2018. "Panonsku ljetnu knjigu" odnosno "Panonski ljetopis". Nakon četverogodišnje stanke, objavljen je "Panonski katalog". Robert Hajszan, urednik "Panonskog kataloga" i predstojnik Panonskog instituta, povjesničar je, publicist i filolog, prosvjetni i kulturni djelatnik, vrsni poznavatelj jezika i cjelokupne kulture Hrvata u Gradišću, pisac i sveučilišni predavač.

Stranica 1 od 48