Gradska knjižnica i čitaonica "Tamo gdje je svijet u tišini" - Lemony Snicket
onamaKuca
250
metara kvadratnih prostora
onamaKnjige
567
metara u policama
onamaMjesta
30
sjedećih mjesta

Knjižnica

Knjižnica Ivana Belostenca smještena je u novim prostorima na adresi Kolodvorska cesta 1/A, u samom srcu grada Ozlja. Važno je mjesto kulturnih i društvenih događanja u Gradu Ozlju. Povijest ozaljske knjižnice datira od 1960. godine kada je osnovana zajedno s Pučkim učilistem. U samim začecima njezinog djelovanja osnivani su i ogranci u Kamanju, Vrhovcu, Bubnjarcima... na poticaj i uz pomoć tamošnjih prosvjetnih djelatnika koji su bili svjesni kako su škola i knjižnica nerazdvojno povezani u cilju okupljanja i obrazovanja ljudi svih dobi i zanimanja. Ogranci se tijekom godina gase, ali knjižnica u Ozlju nastavlja svoj rad zahvaljujući prvenstveno trudu svojih djelatnika i pomoći Grada i Ministarstva kulture.

Iako s velikim prekidima, Grad Ozalj ima bogatu kulturnu i knjižničarsku tradiciju. Na ovim su prostorima postojale bogate knjižnice obitelji Zrinski, samostanska knjižnica pavlina i knjižnica Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja, koje nažalost nisu sačuvane. Prilikom proslave 400-te obljetnice rođenja znamenite ličnosti ozaljskoga jezično-književnog kruga Ivana Belostenca, prvog priora pavlinskog samostana u Sveticama, jezikoslovca, zananstvenika i književnika, tvorca znamenitog Gazophylaciuma, odlučeno je nazvati knjižnicu njegovim imenom. Tako ona od 1995. godine djeluje pod imenom Knjižnica Ivana Belostenca.

Ravnatelj i diplomirani knjižničar Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj: Bogdan Bošnjak, mag. paed. et mag. bibl.

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj
Kolodvorska 1/A, 47280 Ozalj
Tel: 047/732-167
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
OIB: 61107046938

23132
fond svezaka knjiga

Statistički podatci

Knjižnica je smještena na prostoru od 250 m2, s prostorom za djecu, čitaonicom dnevnog tiska i prostor za izložbe i predavanja. Ima lijepo uređen Studijski odjel s bogatom referentnom zbirkom. Ne manje značajan je i fond Zavičajne zbirke s nekoliko izuzetno vrijednih starih izdanja vezanih uz ozaljski kraj i ljude. Bogati knjižni fond za djecu i odrasle nalazi se u slobodnom pristupu. Knjižnica ima računalo za djelatnika i 2 računala za korisnike s priključkom na Internet.

Novi prostori knjižnice značajno su pridonijeli širenju i razvoju samog fonda knjižnice. Na našim policama koje su 567 metara dužine, smješteno je preko 23 tisuće svezaka knjiga. Trenutno brojimo 814 aktivnih članova s impresivnom brojkom od 18976 posudba. Članovi knjižnice mogu učiti i čitati svoje najomiljenije knjige i unutar same knjižnice, gdje im je na raspolaganju 30 sjedećih mjesta za korisnike.

814
aktivnih članova knjižnice