Četvrtak, 20 Prosinac 2018 16:12

"Biljke Božića" autorice Biserke Schmuck

U utorak, 18. prosinca 2018. Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ivana Belostenca Ozalj posjetila je autorica Biserka Schmuck sa svojim pričama o biljkama Božića, a u pripovijedanju su joj pomogle knjižničarke Gabrijela Vine i Nataša Vojnović. Ovo je predbožićno druženje organizirano s sklopu Ciklusa pripovijedanja za odrasle "U društvu ugodnom... čitamo zeleno!".
Iz priče "Biljke Božića" saznali smo mnoštvo zanimljivosti o božićnim i novogodišnjim običajima, ritualima i pravilima kod nas i u svijetu - zašto su Kelti i Rimljani "krivi" za unošenje zelenila u domove te što taj čin simbolizira, te kako je nastao običaj poljubaca pod imelom, primjerice. Iz priče smo saznali i za vrlo važnu ekološku uputu o zabrani devastiranja simbola Božića, a u korist biljaka veprine i božikovine, a otkrili smo i bez kojih mirisa Božić ne bi bio to što jest: miris libanonskog cedra, smole tamjana, ulja sandala, drveta bagrama...
Priče koje čujete u okviru Ciklusa pripovijedanja za odrasle "U društvu ugodnom... čitamo zeleno!" potiču na promišljanje o različitim temama, podsjećaju na zaboravljene vrijednosti i moralno prosuđivanje te povećavaju individualnu odgovornost koja se vezuje uz ekologiju i boljitak svijeta u kojem živimo. Cilj mu je socijalno povezivanje individualnih slušatelja, produbljivanje znanja o ispričanoj tematici iz prošlosti ili sadašnjosti i integraciju u budućnost, povezivanje iskustava kroz slušanje, promišljanje i zapažanje, te poticanje kognitivnog identiteta. Odrasli imaju potrebu sudjelovati u javnim čitanjima (storytelling, pripovijedanje, kazivanje priča), žele raspravljati o ispričanoj temi, dati svoje mišljenje, družiti se, žele učiniti odmak od svoje svakodnevice, imati priliku i mjesto na kojem će reducirati svoj stres, poraditi na svom samopouzdanju kroz pozitivnu socijalnu interakciju, stimulirati svoje kreativne i kognitivne potencijale… ili se jednostavno odmoriti i uživati u čitanoj riječi u poticajnoj i smirujućoj okolini te na trenutak otploviti na krilima imaginacije.
Autorica priča koje se čitaju u ovom Ciklusu, Biserka Schmuck, autorica je i nekoliko knjiga te brojnih članaka u stručnim časopisima, voditeljica brojnih radijskih emisija s temom zaštite okoliša i prirode te aktivna članica više udruga civilnih društava.
Najljepše zahvaljujemo Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" Karlovac na organizaciji ovog programa, gospođi Biserk Schmuck i knjižničarkama Gabrijeli i Nataši hvala na pričama i ugodnom druženju, a posjetiteljima hvala na dolasku!