Utorak, 26 Siječanj 2016 00:00

Noc muzeja u Ozlju

1. Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju 18:00 – 01:00

U 18:00 program Noći muzeja započinje otvaranjem izložbe Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice. Gostujuća izložba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom iz Zagreba. Prigodna predavanja, recital i glazbeni program.

 

2. Zavičajni muzej Ozalj 18:00 – 01:00

 

Vodstvo kostimirane povijesne ličnosti kroz stalni postav svakih puni sat. 20:30 – 22:00 Slava Raškaj: Ozaljsko selo, nova akvizicija Zavičajnog muzeja Ozalj. Uz predstavljanje Ozaljskog sela održat ćemo i kratko predavanje o dosadašnjoj zbirci djela Slave Raškaj.

 

3. Hidroelektrana Ozalj – Munjara 19:00 – 22:00

 

Gledajući s mosta, ponad pjenušavoga ozaljskog slapa, opazit ćete bajkoviti prizor: Hidroelektranu Ozalj, najstariju hidroelektranu u pogonu. Kamena neoklasicistička palača s krunasto nazubljenim ukrasima i skladnim arkadama, okružena stražom visokih smreka… Neupućeni putnik nikada ne bi pomislio da se iza kamenog zdanja, koje se doima poput dvorca, krije stara hidrocentrala – Munjara, ujedno jedan od najljepših primjera industrijske arhitekture. HE Munjara sagrađena je u manje od godinu i pol dana, što je i danas teško zamislivo. U njeno oblikovanje svoj talent uložio je poznati arhitekt Herman Bolle. Nakon više od sto godina, uz više od 5000 sati rada godišnje i danas proizvodi dragocjenu tzv. „zelenu“ električnu energiju. Upoznajte ju uz stručno vodstvo svakih punih sat vremena. Dok čekate vrijeme punog sata, pogledajte u Gradskoj knjižnici izložbu: Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko–bugarske usporednice!

 

 

4. Pavlinski samostan sa župnom crkvom Rođenja BDM u Sveticama 18:00-22:00

 

Posjetiteljima će prvi put u Noći muzeja biti omogućeno pogledati ovaj poseban pavlinski samostan sa župnom crkvom Blažene Djevice Marije u Sveticama, koji spaja najbolje od sakralne, kulturne i duhovne baštine našega kraja. Ovaj spomenik kulturne i duhovne baštine bit će otvoren za posjetitelje u Noći muzeja od 18:00 do 22:00 sata za obilazak, molitvu i Svetu ispovijed.

 

Radosno očekujemo Vaš dolazak!