Četvrtak, 23 Svibanj 2019 16:12

Moje drago serce 2019. - Dodjela nagrade "Stjepko Težak"

 

Dodjelom nagrade "Stjepko Težak" 22. svibnja 2019. u Zavičajnom muzeju Ozalj završen je još jedan književni natječaj "Moje drago serce". Ove je godine pod zaporkama na natječaj prijavljena 61 kratka priča, a članovi stručnog povjerenstva za vrednovanje priča, književnica Julijana Matanović, sveučilišna profesorica Dubravka Težak i književnik i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, među njima su odabrali tri najbolje te sedam priča koje su zavrijedile posebnu pohvalu. Prvu nagradu "Stjepko Težak" u vrijednosti 5.000 kuna osvojila je Ivana Adlešić Pervan za priču "Struja", druga nagrada u vrijednosti 3.000 kuna pripala je Andyju Jelčiću za priču "A Šemso?", a treću nagradu u vrijednosti 1.500 kuna osvojila je Nada Đerek za priču "Žuti pijetao, bijela kokoš, djevojčica i šampite". Pohvale stručnog povjerenstva zaslužili su Snježana Babić-Višnjić (priča "Izlet"), Marija Dukić ("Prizivanje"), Dražen Filošević ("Švicarac"), Danila Linić ("Mila moja gospodarica"), Zdenka Maltar ("Imel sem ju rad"), Marin Pelaić ("Trk u samoću") i Đurđica Stuhlreiter ("Glasnik").

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Zavičajnog muzeja Ozalj i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Ozlju Stjepana Bezjaka, gradonačelnice Ozlja Gordane Lipšinić i predstavnice Središnjice Matice hrvatske, tajnice za ogranke Ide Hitrec, članice stručnog povjerenstva natječaja "Moje drago serce", Julijana Matanović i Dubravka Težak, osvrnule su se na ovogodišnji natječaj i priče, a predstavile su i knjigu "Gartlic ljubavi: 40 najljepših ljubavnih priča iz Ozlja", zbirku koja okuplja najbolje priče s natječaja "Moje drago serce" od 2014. do 2017.
Nagrade i pohvale najuspješnijim prisutnim autorima, Ivani Adlešić Pervan, Andyju Jelčiću, Nadi Đerek i Danili Linić, uručili su Julijana Matanović, Dubravka Težak, Gordana Lipšinić i v.d. ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj Bogdan Bošnjak.

Dodjeli nagrade "Stjepko Težak" još su se jednom pridružili učenici i profesori Glazbene škole Karlovac, Područni odjel Ozalj, koji su svečanu atmosferu upotpunili s nekoliko odličnih glazbenih točaka. Učenike su za nastup pripremili profesori Melita Mataković Rožić, Marina Muić, Kristinka Kadak i Bojan Petković. 
Na kraju druženja okupljenima su se obratili nagrađeni autori, a poslušali smo i prvonagrađenu priču "Struja" Ivane Adlešić Pervan i dio drugonagrađene priče "A Šemso?" Andyja Jelčića. Tri nagrađene priče možete pročitati na web stranici Gradske knjižnice Ozalj.

Od srca zahvaljujemo nagrađenim i pohvaljenim autorima, kao i svim ostalim autorima koji su ove godine poslali svoje priče na natječaj "Moje drago serce". Članovima stručnog povjerenstva natječaja veliko hvala na vrednovanju priča. Stjepanu Bezjaku i Zavičajnom muzeju Ozalj hvala na suradnji u organizaciji i idealnom prostoru za dodjelu nagrade "Stjepko Težak". Učenicima i profesorima Glazbene škole Karlovac, Područni odjel Ozalj, hvala na još jednom lijepom nastupu. Radio Mrežnica i Trend TV, hvala na reportažama s lica mjesta, a zahvaljujemo i svim ostalim medijima koji su prenijeli vijesti o natječaju "Moje drago serce" i dodjeli nagrade "Stjepko Težak". Naravno, zahvaljujemo svim ljubiteljima književnosti koji prate natječaj "Moje drago serce", a posebno onima koji su nam se jučer pridružili na dodjeli nagrade "Stjepko Težak". Na priloženim fotografijama zahvaljujemo Miroslavu Razumu.

Međunarodni književni natječaj za najbolju kratku ljubavnu priču "Moje drago serce" održava se organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj i Ogranka Matice hrvatske u Ozlju pod pokroviteljstvom Grada Ozlja uz potporu Karlovačke županije.