Subota, 01 Lipanj 2019 08:32

Predavanje Mateja Perkova "Od mora do vrha: Maroko 2015."

 

U petak, 31. svibnja 2019. u Gradskoj knjižnici Ozalj koprivnički planinar i putopisac Matej Perkov održao je predavanje "Od mora do vrha – Maroko 2015.", o svojoj ekspediciji od obale Atlantskog oceana do Toubkala, najvišeg vrha gorja Atlas i sjeverne Afrike. Iznimno sadržajno predavanje bilo je začinjeno raznim anegdotama o zanimljivim, duhovitim, katkad i zastrašujućim iskustvima planinara te popraćeno nizom fotografija koje ilustriraju Matejeve priče. Uz opis uspona na Toubkal, Matej je govorio i o putovanju kroz Maroko te boravku u Marakešu, Casablanci i Rabatu. Planinar i putopisac predstavio je i Ivicu – plišanog medvjedića koji ga vjerno prati na raznim avanturama i pravi mu društvo na planinskim vrhovima. U sklopu predavanja Matej Perkov predstavio je svoju knjigu "Želim dotaknuti nebo", putopis koji tematizira "planinsku romantiku", emocionalno spajanje čovjeka s prirodom i planinom.
Uz predavanje u Gradskoj knjižnici Ozalj, Matej Perkov održao je tijekom dana i dva predavanja u Osnovnoj školi "Slava Raškaj" Ozalj – jedno za učenike razredne nastave i jedno za učenike od 5. do 8. razreda. Učenici razredne nastave saznali su mnoge zanimljivosti o planinarenju i čuvanju okoliša, a njihovi su stariji kolege slušali o prirodnim ljepotama i kulturno-povijesnoj baštini Hrvatske, turizmu, sportu, planinarstvu itd. Učenici su pažljivo pratili predavanja te često odgovarali na pitanja predavača. Moramo spomenuti da su pritom pokazali zaista veliko znanje, a neki su za točne odgovore i nagrađeni. Nastavnicima i učenicima Osnovne škole "Slava Raškaj" Ozalj zahvaljujemo na suradnji.
Matej Perkov održao je u Ozlju tri izvrsna predavanja na kojima mu od srca zahvaljujemo, a hvala i svim sudionicima predavanja, posebno članovima Planinarskog društva "Vrlovka" Kamanje koji su nakon predavanja u knjižnici s Matejem dogovorili i neka buduća druženja.