Subota, 15 Lipanj 2019 08:03

Parkovi / vtovi - zeleno druženje uz Biserku Schmuck

U petak, 14. lipnja 2019. družili smo se uz autoricu Biserku Schmuck i njezine priče o parkovima i vrtovima. Iz Gradske knjižnice Ozalj zaputili smo se do ozaljskog gradskog kupališta kako bi zelene priče u lijepom prirodnom okružju ostavile još jači dojam. Gospođi Scmuck u pripovijedanju su pomogle knjižničarke Gabrijela Vine i Nataša Vojnović iz Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac. Tema priče odabrana je povodom nedavnog dana vrtova (11. lipnja), a kroz povijesno-parkovne priče upoznali smo viseće Semiramidine vrtove, Arboretum Opeka u naselju Marčan, park grofice Beatrice Ephrussi de Rothschild na poluotoku Saint Jean Cap Ferrat te Château de Gourdon u Provansi.

Ova "pričaonica za odrasle" održana je u okviru Ciklusa pripovijedanja za odrasle "U društvu ugodnom… pričamo zeleno!" koji se provodi u organizaciji Gradske knjižnice "Ivan Goran ovačić Karlovac" i Paviljnoa Katzler 1897. Okosnica ciklusa pripovijedanja autorski su uradci Karlovčanke Biserke Schmuck, priče koje potiču na promišljanje o različitim temama, podsjećaju na zaboravljene vrijednosti i moralno prosuđivanje te povećavaju individualnu odgovornost koja se vezuje uz ekologiju i boljitak svijeta u kojem živimo. Teme od kojih su satkani ovi autorski zapisi simbolika su biljaka i životinja, boja i različitih elemenata iz prirode, opisi mjesta i ljudi te vješto utkana povijest lokalnog okruženja, kao i primjeri dobre prakse iz neposredne okolice, zemlje i svijeta. Biserka Schmuck autorica je nekoliko knjiga i brojnih članaka u stručnim časopisima, autorica je i voditeljica brojnih radijskih emisija s temom zaštite okoliša i prirode te aktivna članica više udruga civilnih društava. 
Cilj ovog ciklusa socijalno je povezivanje individualnih slušatelja, produbljivanje znanja o ispričanoj tematici iz prošlosti ili sadašnjosti i integraciju u budućnost, povezivanje iskustava kroz slušanje, promišljanje i zapažanje, te poticanje kognitivnog identiteta. Program je namijenjen odraslim osobama, osobama starije životne dobi, osobama slabog ili oštećenog vida i svima koji vole slušati priče koje su prožete "zelenim" temama.

U sklopu ciklusa "U društvu ugodnom… pričamo zeleno!" s Biserkom Schmuck već smo se družili i prije, u prosincu 2018. kad nam je pripovijedala o biljkama Božića. Najljepše zahvaljujemo autorici što je ponovno posjetila ozaljsku knjižnicu, kao i knjižničarkama gabrijeli Vine i Nataši Vojnović koje su još jednom pomogle u pripovijedanju i organizaciji. Do idućeg zelenog druženja!

Fotografije možete pogledati na Facebook stranici Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac.