Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 11:21

NAJAVA: Znanstveni skup "Jezikoslovna i književna kroatistika u izdanjima ogranaka Matice hrvatske"

U četvrtak i petak, 24. i 25. listopada 2019. u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Ozalj održat će se znanstveni skup "Jezikoslovna i književna kroatistika u izdanjima ogranaka Matice hrvatske".

Napominjemo korisnicima Gradske knjižnice Ozalj da će knjižnica u četvrtak, 24. listopada raditi od 13 do 16:30 sati zbog izlaganja knjižničara Bogdana Bošnjaka na skupu. Izlaganje našeg knjižničara bit će posvećeno natječaju "Moje drago serce", a ostatak programa proučite ovdje.

Detaljnije o znanstvenom skupu:

U izdanjima ogranaka Matice hrvatske, kojih je danas više od stotinu, od obnove rada 1990. godine do danas objavljeno je oko 7000 knjiga i časopisa. Sa svrhom valorizacije tih izdanja u sveukupnoj hrvatskoj kulturi, a posebno u kontekstu književne i jezične povijesti Matica hrvatska, Odjel za književnost Matice hrvatske i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Ivana Belostenca Ozalj organiziraju znanstveni skup posvećen isključivo izdanjima Matičinih ogranaka pod nazivom Jezikoslovna i književna kroatistika u izdanjima ogranaka Matice hrvatske. Pokraj velike nakladničke tradicije Središnjice Matice hrvatske koja je vezana uz Zagreb, a kontinuirano djeluje od 1884., za današnju je hrvatsku barem jednako važno djelovanje Matičinih ogranaka, od kojih se mnogi izdvajaju i kao manji, ali ipak značajni izdavači.
U proteklim su desetljećima tako objavljene brojne pjesničke i prozne knjige, kao i vrijedni prilozi iz područja jezikoslovlja, dijalektologije i književne povijesti. Odražavajući kulturni život u manjim sredinama, Matičini ogranci pridonose decentralizaciji znanosti i kulture. Stoga se ovim skupom, osim proučavanja baštine i osvjetljavanja važnih tema, želi ukazati i na ulogu ogranak Matice hrvatske u afirmaciji suvremene književnosti i jezikoslovnih istraživanja te razmotriti mogućnost načina njezine prezentacije i snažnije uključenosti u humanističke znanosti.
Zbog svega navedenog u dogovoru sa središnjicom Matice hrvatske Grad Ozalj odabran je kao mjesto održavanja skupa jer svojim geografskim položajem predstavlja srce Hrvatske, a u isto vrijeme i za hrvatsku književnost i za hrvatski jezik ima veliko povijesno značenje, koliko i simbolično u smislu nacionalnog jedinstva potaknutog pogibijom Zrinskih i Frankopana.