Subota, 17 Listopad 2020 06:19

NAJAVA: Čaj s Edom 1: Sven Popović i Tomislav Domović, 23.10.2020. u 18:30

Pridružite nam se u petak, 23. listopada 2020. u 18:30 sati u Gradskoj knjižnici Ozalj na prvom "Čaju s Edom"! Riječ je o posebnom književnom susretu na kojem će pisac Sven Popović u ozaljskoj knjižnici ugostiti pjesnika Tomislava Domovića.

U sklopu programa "Čaj s Edom" održat će se četiri književna susreta u Ozlju – prvi od njih pripremamo u sklopu "Mjeseca hrvatske knjige", a poseban će gost biti pjesnik Tomislav Domović. Program je pokrenut u suradnji s piscem Edom Popovićem koji koordinira i organizira susrete, a voditelj i moderator pojedine književne večeri bit će pisac Sven Popović. Na prvom susretu pobliže ćemo upoznati lik i djelo Tomislava Domovića koji će sa Svenom Popovićem razgovarati o književnosti, poeziji, stvaralaštvu i drugim temama.
Kako je program "Čaj s Edom" uz književnost, posvećen i prirodi, zdravlju i dobrobiti čovjeka, književnoj večeri pridružit će se i OPG Kovač iz Jaškova koje će predstaviti svoje proizvode. Tomislav Kovač iz Jaškova, nositelj OPG-a, jedan je od finalista natječaja za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika 2017. Gospodarstvo se posebno istaknulo predstavljanjem Grada Ozlja i sveukupne tradicije i gastronomske ponude kroz gledanu TV emisiju "Seoska gozba", gdje je dobilo priznanje za najinventivniji recept. OPG Kovač ponajviše se bavi ekološkom proizvodnjom - najviše oraha i bundeve golice, a nedavno je pokrenulo i ekološki uzgoj škotskog goveda.

Ove smo jedinstvene književne tribine željeli započeti još u proljeće, ali COVID-19 poremetio nam je planove. Ipak, nikad nije kasno za šalicu toplog čaja i razgovor o književnosti!

Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Edo Popović i Sven Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Vizualno rješenje za program osmislio je nagrađivani mladi grafički dizajner Martin Peranović.
Veselimo se vašem dolasku!
……..…………………………..
Tomislav Domović u književnosti djeluje od osamdesetih godina. Izdavanje prve samostalne zbirke poezije, "Heretik na 10 načina", omogućuje mu nagrada "Goran" za mlade pjesnike na Goranovu proljeću 1987. godine. Domović je otada objavio cijeli niz samostalnih zbirki – "Živo blato", "Kožom uz kožu", "Imperativi", "Žeravica" i "Ljubavni abecedarij", da navedemo njih tek nekoliko. Domović je uvršten i u brojne antologije i dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.
Sven Popović diplomirao je komparativnu književnost te engleski jezik i književnost i amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Piše glazbene i književne kritike za časopise i portale. Prozu je objavljivao u Quorumu, Zarezu, Fantomu slobode, časopisu Nova riječ, časopisu Script, zborniku Record Stories, antologiji mladih prozaika Bez vrata, bez kucanja te na raznim internetskim portalima. Književni prvijenac "Nebo u kaljuži" objavio je 2015., a 2018. slijedi "Uvjerljivo drugi". Jedan je od osnivača "TKO ČITA?", programa namijenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u antologiju Best European Fiction 2017 i prevedene na engleski, njemački, poljski i rumunjski.
Edo Popović svoju je prozu predstavio 1987. zbirkom priča "Ponoćni boogie". Sljedeća je knjiga, "San žutih zmija", stigla trinaest godina kasnije, a otad je objavio niz naslova od kojih navodimo tek nekolicinu: "Izlaz Zagreb jug", "Plesačica iz Blue Bara", "Igrači", "Priručnik za hodače", "Lomljenje vjetra", "U Velebitu", "Mjesečev meridijan", "Čovjek i planina", "Zapisi iz Stranice Gornje". Djela su mu prevedena na njemački, mađarski, engleski i slovenski.