Ponedjeljak, 26 Travanj 2021 12:08

Izložba "Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen" i otvorenje novog prostora Gradske knjižnice Ozalj

23. travnja 2021. u Gradskoj knjižnici Ozalj održano je otvorenje izložbe "Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen". Uz izložbu, za javnost je otvoren i novi, dograđeni prostor ozaljske knjižnice. Bio je to zaista poseban dan s puno razloga za slavlje – obilježeni su Noć knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava te Jurjevo, a dan ranije proslavljeni su Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige. Također, izložba i dograđeni prostor otvoreni su uoči Dana grada Ozlja i 350. obljetnice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.
Izložba "Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen" sastoji se od fotografske i video dokumentacije land art radova nastalih na području Ozlja, Obreža Vivodinskog, Lovića Prekriškog i Jakovlja tijekom 2019. i 2020. u sklopu istoimenog umjetničko-znanstvenog istraživanja u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
U skladu s epidemiološkim mjerama, svečanost otvorenja izložbe i novog prostora Knjižnice održana je na otvorenom ispred Knjižnice, a zatim su posjetitelji postav razgledali u manjim grupama. Na otvaranju izložbe okupljenim gostima obratili su se gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, nekadašnja ravnateljica Gradske knjižnice Ozalj Zdenka Stupić, profesorica vjezdana Jembrih i profesor Alen Novoselec s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te profesorica Suzana Marjanić s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Izložbu i novi prostor Knjižnice službeno je otvorio dekan Akademije likovnih umjetnosti, profesor Tomislav Buntak. Sjajnim glazbenim izvedbama svečanost je upotpunio kantautor Martin Ladika.
 
Kao što je spomenuto, uz izložbu "Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen" otvoren je i prošireni novi prostor Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj. Prostor je to u kojem ćemo se družiti uz izložbe, ali i književne i pjesničke večeri, dječje pričaonice i još štošta – u skladu s epidemiološkim mjerama, naravno, dok nas COVID-19 ne napusti. Proširenje Knjižnice bio je dugotrajan i zahtjevan projekt čijem su uspjehu doprinijeli mnogi i na tome svima puno, puno hvala. Hvala Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske na sufinanciranju dogradnje. Hvala gradonačelnici Ozlja Gordani Lipšinić na ustrajnosti, upornosti i podršci od početka do kraja projekta. Hvala svim djelatnicima Grada Ozlja, posebno Voditeljici Odsjeka za urbanizam i komunalne poslove Vesni Cvijak, na neumornoj suradnji u prikupljanju potrebne projektne dokumentacije i nebrojenim drugim vezanim zadaćama. Hvala arhitektu Ivanu Kočevaru. Hvala građevinskoj tvrtki Kolos i njihovim suradnicima na izgradnji prostora.
Hvala Stjepanu Bezjaku, ravnatelju Zavičajnog muzeja Ozalj, na neprestanoj podršci i suradnji. Naposljetku, ogromno hvala Zdenki Stupić, ravnateljici Gradske knjižnice Ozalj do 2017. godine, koja je započela projekt proširenja Knjižnice i bez čije ideje i vizije, ogromnog truda i neuništive dobre volje projekt jednostavno ne bi zaživio, a kamoli doživio uspjeh.
Naravno, da bi se navelo sve zaslužne za lijep novi prostor ozaljske knjižnice, ovaj bi tekst trebao biti zaista silno dug – zato, ukratko, još jednom hvala svima koji su na bilo koji način bili uključeni u projekt dogradnje Gradske knjižnice Ozalj.