Četvrtak, 12 Kolovoz 2021 07:01

Izložba fotografija Christophera Mavriča: "Zato što postojim"

Posjetite nas ovih dana i pogledajte sjajnu izložbu austrijskog fotografa Christophera Mavriča pod nazivom "Zato što postojim".

Izložba portreta Christophera Mavriča u prvi plan stavlja osobe koje su zbog svojih godina i teškoća na rubu društva. Rijetko ih se čuje, a zahvaljujući emotivnim pratećim tekstovima Stefana Schlögla sada dobivaju glas. Posebno upečatljive pritom su univerzalne želje i brige koje prate ljude u starosti. Portreti svjedoče o promjeni koja se posljednjih godina dogodila u Austriji u odnosu prema osobama koje su drugačije. Mnoge portretirane osobe bile su žrtvama zlostavljanja i nasilja u svom djetinjstvu i mladosti te su tek u starosti ostvarile život po vlastitoj mjeri. Fotografije prikazuju raznolikost društva i nepovredivost ljudskog dostojanstva.

Izložba je po prvi puta predstavljena u Hrvatskoj u okviru 15. Festivala tolerancije u srpnju na jezeru Bundek u Zagrebu, potom u perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom, a sada se nalazi u izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj. Najesen će biti predstavljena u Sisku, Samoboru i Osijeku.

Izradu izložbe podržali su Austrijski kulturni forum Zagreb, Savezna pokrajina Štajerska i Festival tolerancije – JFF Zagreb.

U Gradskoj knjižnici Ozalj izložba je organizirana i postavljena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Na pripremi i postavljanju izložbe u Ozlju zahvaljujemo Austrijskom kulturnom forumu, Kristini Čunović iz Matične službe Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac te profesorici Jasni Pavlović.