Ponedjeljak, 30 Kolovoz 2021 12:08

Čaj s Edom 3: Monika Herceg i Sven Popović

U petak, 27. kolovoza 2021. u Gradskoj knjižnici Ozalj održan je treći književni susret u sklopu programa "Čaj s Edom". Nakon Tomislava Domovića i Ede Popovića u ulozi posebne gošće ovaj se put našla izvrsna pjesnikinja Monika Herceg. Moderator programa, pisac Sven Popović, u svome je karakterističnom stilu temeljito izrešetao svoju gošću. Kroz ozbiljan, ali opušten, često duhovit, uvijek zanimljiv razgovor, saznali smo kako Monika Herceg uz obitelj, polaganje ispita iz fizike i druge obveze uopće pronalazi vrijeme za pisanje, i to pisanje vrhunske, nagrađivane poezije i dramskih tekstova, kada je prvobitno osjetila potrebu za pisanjem, zašto je upisala upravo fiziku umjesto, primjerice, komparativne književnosti, čak i kakvo je iskustvo bilo gostovanje u emisiji "Nedjeljom u 2". Također, za sve koji se žele latiti pisanja, Monika i Sven istaknuli su kako je inspiracija zaista prekrasna stvar, ali ne valja ju uvijek strpljivo iščekivati, već je za stvaranje uspješnih tekstova neprestano potrebno pisati, pisati, pisati. Naposljetku, otkrili smo da je među Monikinim zbirkama poezije Svenu najdraža najnovija, "Vrijeme prije jezika", dok je samoj autorici srcu malo bliža prijašnja zbirka, "Lovostaj". Monika je pročitala nekoliko pjesama iz te dvije zbirke, a na kraju druženja odgovorila je i na pitanja okupljenih ljubitelja književnosti i poezije.

Razgovor dvoje sjajnih mladih književnika uskoro ćete moći u cijelosti pogledati na Facebook-u i YouTube-u, kao i susret Svena i Ede Popovića na Kupi. Pratite nas, poveznice objavljujemo čim dovršimo montažu.

I treći "Čaj" možemo proglasiti velikim uspjehom, a već se veselimo i četvrtom koji ćemo organizirati do kraja godine. Najljepše zahvaljujemo Moniki Herceg i Svenu Popoviću na gostovanju u Ozlju. Dakako, hvala i svim gostima koji su posjetili književni susret

Program "Čaj s Edom" organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Sven Popović i Edo Popović. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj. Autor vizualnog rješenja programa nagrađivani je grafički dizajner Martin Peranović.