Subota, 04 Lipanj 2022 12:26

"Frankopanska večer" u Ozlju

U četvrtak, 2. lipnja 2022. u Starom gradu Ozalj održana je "Frankopanska večer". Uz pomoć kostimiranih glumaca, pisar Tomislav Beronić predstavio je knjigu "Frangere pane: Priče o Frankopanima", a terasa Starog grada bila je napučena i nizom dodatnih sadržaja pa smo imali priliku pogledati odličnu izložbu grafika hrvatskih velikana Frana Petra Reizla i nekoliko fotografija frankopanskih posjeda Mladena Valjka te degustirati proizvode "frankopanske trpeze" poput piva, kozjeg sira, čokolade i drugih delicija. Već na ulazu u Stari grad pisar Tomislav glagoljicom je bilježio uzvanike, a književna je večer započeta uz ritualno lomljenje kruha. Stjepan Bezjak i Andrea Radojčić za potrebe ceremonije uživjeli su se u uloge Petra Zrinskog i Katarine Zrinske, a knjižničar Bogdan Bošnjak bio je njihov kaštelan. Zanimljivoj je književnoj večeri nazočila gradonačelnica Lidija Bošnjak, a uvodu su se prisutnima obratili Mladen Kuka, Zmaj Abesinski II., pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu u ime Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja", te Damir Valent, predsjednik Književnog kruga Karlovac u ime Književnog kruga. Gospodinu Kuki i Družbi "Braća Hrvatskoga Zmaja" posebno zahvaljujemo na mogućnosti korištenja savršenog ambijenta Staroga grada.

"Frankopanska večer" bila je plod uspješne suradnje. Naime, Tomislav Beronić okupio je velik tim i u organizaciji književne večeri sudjelovali su Družba "Braća Hvatskoga Zmaja", Književni krug Karlovac, Gradska knjižnica Ozalj, Zavičajni muzej Ozalj, inicijativa U potrazi za frankopanskim posjedima, Frankopanska trpeza, Pivovara Podrum, Sirana Jagarka, Reizl Chocolates, Sora Cvjetni dizajn dizajn i mnogi drugi. Hvala svima! Posebno hvala Andreji Radojčić i Stjepanu Bezjaku te ostalim glumcima koji su besprijekorno utjelovili Katarinu, Petra i njihovu dvorsku svitu. Stjepanu, Danijelu Stankoviću i Miroslavu Razumu iskreno hvala i na velikodušnoj pomoći u organizaciji, pripremanju i pospremanju. Radio Mrežnica i Trend mediji, hvala na medijskoj podršci.

Naravno, hvala svima koji su svojim prisustvom uveličali ovo posebno druženje, a pogotovo članovima Udruga slijepih USKA Karlovac.

Kako je naš knjižničar bio zauzet ulogom kaštelana i voditelja ceremonije, nismo uspjeli uloviti puno fotografija, ali dojmljive slike s "Frankopanske večeri" objavili su na svojim Facebook stranicama Tomislav Beronić i Zavičajni muzej Ozalj. Hvala im!