Petak, 02 Lipanj 2017 07:55

Predstavljanje knjige "Zbornik: Svjedočenja i dokumenti vezani za obrambene pripreme i funkcioniranje Kriznih štabova i Narodne zaštite na prostoru općine Ozalj 1991. godine", 1.6.2017.

1. lipnja 2017. u restoranu Žganjer u Jaškovu predstavljena je publikacija Zbornik: Svjedočenja i dokumenti vezani za obrambene pripreme i funkcioniranje Kriznih štabova i Narodne zaštite na prostoru općine Ozalj 1991. godine. Prilikom promocije Zbornika nazočnima su se obratili gradonačelnica Ozlja, mr.sc. Gordana Lipšinić i glavni urednik Zbornika mr.sc. Milan Maleš, publicist i brigadir Hrvatske vojske, te recenzenti Stjepan Bezjak, mag. philol. corat. et mag. hist., ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj i prof. Marinko Marinović, publicist i brigadir Hrvatske vojske. Dio recenzije pokojnog dr. Vladimira Cvitanovića i „Pozvanje na vojsku“ Frana Krste Frankopana pročitao je Krešimir Novosel odjeven u odoru Petra Zrinskog, a za lijep glazbeni intermezzo pobrinula se Doris Brajković. Predstavljanje Zbornika moderirao je Bogdan Bošnjak, mag. paed. et mag. bibl., v.d. ravnatelj Gradske knjižnice Ozalj, a kao posebni govornici nastupili su Janko Cvitković, inicijator projekta sastavljanja Zbornika u ime mjesnog odbora Jaškovo i Narodne zaštite Jaškova, Robert Lukač, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ozalj, Ivan Posilović, predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne Zaštite Republike Hrvatske i general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Republike Hrvatske.

Zbornik je prije početka opisane službene promocije predstavljen i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu (https://branitelji.gov.hr/) koji se zbog raznih dužnosti nije mogao zadržati na kasnijoj svečanosti.

Nakladnik Zbornika je Grad Ozalj, njegov glavni urednik je mr.sc. Milan Maleš, a Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj značajno je doprinijela njegovu sastavljanju. Diplomirani knjižničar Mario Šimić, mag. litt. comp. et mag. philol. ind. et mag. bibl., pomogao je u prikupljanju, skeniranju i obradi brojnih materijala, volonterka Martina Guštin, mag. comm. et mag. croat., lektorirala je dio teksta Zbornika, gospođa Zdenka Stupić, donedavna ravnateljica Gradske knjižnice Ozalj, sastavila je jedan od tekstova objavljenih u Zborniku, a v.d. ravnatelj i diplomirani knjižničar Bogdan Bošnjak surađivao je s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu vezano uz dodjeljivanje ISBN broja i CIP zapisa za Zbornik.